Питагор нарича полезния чесън „цар на подправките“
Чесън е бил открит в гробниците на фараоните, упоменат е в Библията, познат е и като средство, което плаши вампирите. Това растение се нарича „воняща роза“, а в реалност е близък роднина на лилията.
Защо чесънът е толкова миризлив?
В чесъна се съдържа към половин процент етерични масла, богати на алицин и други серни съединения, които в контакт с въздуха произвеждат характерния мирис.
Въпреки неприятната миризма, алицина е мощен антиоксидант, който добре се бори със свободните радикали.
Чесънът има и други миризливи съединения, които са полезни за здравето. Например, диалил подобрява производството на специален протеин, който участва в поемането на желязото от клетки. Той също така намаляват активността на възпалителните процеси в тялото.
Също така полезният чесън е отличен източник на селен. Това растение е в състояние да поеме селена от почвата, даже когато този минерал е в незначителни количества.
Чесънът нормализира съсирването на кръвта и понижава нивото на „лошия холестерол.“ Редовната консумация на чесън може да е допълнителна мярка за защита от атеросклероза, сърдечни удари и инсулти.
Също така подправката чесън е отличен източник на витамин C, витамин B6 и манган, които са нужни за здравето на сърдечно-съдовата система./bolime.net/