Пълнозърнестото брашно е продукт, който се получава от смилането на цялото зърно – зародиш, сърцевина и обвивка. Обвивките съдържат голямо количество минерали, желязо, мед, цинк, селен, магнезий, белтъци, витамини от B-групата и високо съдържание на баластни вещества (растителни влакнини).
Пълнозърнестото Брашно на Топаз Мел е подходящо за изработка на пълнозърнест здравословен хляб. Богато на фибри, витамини от група „В“, минерали и др. Произведен е по специална технология, която запазва ценните му хранителни качества. Брашното може да бъде влагано и като съставка към други видове хляб. Готовите продукти са с нормален обем, специфичен вкус и аромат.
Пълнозърнест хляб със слънчогледови семки
Продукти:
2 1/2 ч. ч. пълнозърнесто брашно „Топаз Мел”
1/2 ч.ч. фини овесени ядки
1 кисело мляко, 400гр.
1 ч. л. сода бикарбонат
1 ч. л. оцет
2 яйца
1 с. л. олио
50 гр. белени слънчогледови семки
1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
В купа се смесват киселото мляко, содата и оцетът. След като сместа шупне се прибавят и останалите продукти. Обърква се добре докато се получи тесто като за кекс.
Изсипва се във формичка и се поръсва с малко овесени ядки и слънчогледови семки. Пече се 60 мин. на 200°С в предварително загрята фурна.