Алабаш е извънредно полезен зеленчук. За съжаление у нас се използва много по-рядко, отколкото в чужбина, но той е необходимо да присъства на нашата трапеза
Как можете да консумирате алабаш?
1.
Белете и стържете алабаш и правите зеленчукова салата по ваш вкус. Бихте могли да комбинирате алабаш с моркови, червено цвекло, ряпа, зелена салата, с маслини.
Овкусявате както приготвяте вашите пресни салати.
Изключително популярен в Германия. Режете алабаш както картофи и ги пържите във фритюрника.
Белите алабаш и го режете на по-едри парчета. Задушавате го с вода и малко сол.
Когато стане готов, изливате водата, ако сте сложили повече и го пасирате както правите с картофите за картофено пюре.
Добавяте малко краве масло, кокосово масло или фъстъчено масло.
При желание можете да задушите зеленчуци микс – алабаш, моркови и дори картофи и ще направите смесено пюре.
Внимание: Алабаш е изключително полезен, но той съдържа киселини, които дразнят бъбреците. Затова, ако имате камъни в бъбреците или страдате от подагра, не трябва да консумирате алабаш.
Ако имате задух, страдате от възпаление на дихателните пътища, имате кашлица, вземайте пресен сок от алабаш.
Натуралният сок от алабаш има лютив вкус, затова е добре да го комбинирате с пресен сок от моркови или с цвекло.
Ако пиете само сок от алабаш, приемайте по 1 чашка за кафе на гладно преди да се нахраните.
Пийте по 1 водна чаша комбиниран сок от алабаш с друг зеленчук.