Сочните и сладки плодове от кайсия се консумират с удоволствие от възрастни и деца. Приятният цвят, силният аромат и деликатният вкус правят кайсията много желана съставка в много десерти, но малцина оценяват скритото под плътта й.
Всички изхвърляме костилките, а всъщност те са безценни за здравето ни
Полезни свойства на кайсиеви ядки
Лечебните свойства на кайсиевите ядки са използвани от древни времена. Още в Древен Египет, ядките от кайсия са използвани за лечение на загуба на глас (ларингит) и слабост на червата.
Китайските лечители използват масло от кайсиеви ядки за лечение на кожни и ставни заболявания. Средновековният лекар Авицена използва кайсиевите ядки за лечение на бронхит.
ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА В ЯДКИТЕ
Токоферол (витамин Е) предотвратява преждевременното стареене.
Калий, калций, фосфор и желязо укрепват имунната система и поддържат нормалното функциониране на организма. Благодарение на високото съдържание на калий и желязо, кайсиевите ядки помагат да се отървете от анемията.
Йодът и магнезият стимулират мозъка и щитовидната жлеза и могат да облекчат симптомите на хипертония.
Ненаситените мастни киселини помагат на мускулите да се възстановяват по-бързо след интензивно физическо натоварване и са отговорни за красотата и здравето на кожата, ноктите и косата.
Витамин B17 (амигдалин) помага в борбата с раковите клетки.
Витамин В15 (пангамова киселина) разширява кръвоносните съдове, понижава холестерола и има благоприятен ефект върху черния дроб и бъбреците.
Диетичните фибри абсорбират токсините в червата, повишават тонуса и нормализират работата на полезната микрофлора.
Ядки от кайсии за превенция на рака
Кайсиеви ядки съдържат количество амигдалин или витамин В17.
Трудно е да се намери сред микроелементите друго такова противоречиво вещество като амигдалин. Някои учени го възвеличаха в невероятната му ефективност при лечението на рак, други се смеят на колегите си.
Въпреки това, мнозина използват амигдалин като допълнение към традиционната химиотерапия и средство за превенция на рака. И ако не е възможно да си купите в аптека B17, тогава получаването й от костите е съвсем просто.
За да се предотврати сблъсък с онкологията, горчивите ядки от кайсия трябва да се консумират сурови в размер на: едно зърно на всеки 5 килограма тегло. Сутрин се препоръчват да бъде това. След това можете да ядете след 1 час.
По време на лечението лекарите препоръчват да не се използва захар и кафе, тъй като това ще намали лечебния ефект на зърната. Трябва да се отбележи, че лечението с кайсиеви ядки е спомагателно и в никакъв случай не трябва да отказваме лекарства и процедури, предписани от лекуващия лекар.
Използването на кайсиеви ядки в традиционната медицина
при хора с аритмия: 0,5 кг лимони смила се настъргват. Добавете 20 ядки от кайсиеви семена начукани и изсипете всички в 0,5 кг мед.
Разбъркайте добре, оставете лекарството да преседи в продължение на няколко дни на хладно място. Приемайте на празен стомах 1 супена лъжица сутрин и вечер преди вечеря.
10 грама натрошени ядки се потапят в една чаша вряла вода. Сместа трябва да се вари малко, а след това може да се пие. Вземайте чай всеки ден преди лягане.
За бронхит,
смилате кайсиевите ядки в кафемелачка до състояние на прах, след това се изсипват в 200 милилитра мляко или чай.Приемайте 2 пъти дневно.
Ядките от кайсии се събират, като се изваждат от напълно узрели плодове.
За да започнете да ги консумирате трябва да са хубаво изсъхнали.
Потенциална опасност и как да се избегне това
Възможно ли е да се ядат неограничени количества ядки от кайсии ?
Хидроцианова киселина и нейните соли, които причиняват противораковите свойства на кайсиевите ядки, в големи количества може да навредят на човек, така че не прекалявайте
Експертите твърдят, че рискът от интоксикация е висок, когато се използва повече от 40 грама продукт. Симптомите на отравяне се изразяват в главоболие, дихателна недостатъчност, обща слабост и сънливост, припадък, гадене и болка в стомаха.
Ако е възможно, трябва да изберете по-сладки ядки от кайсии, които не съдържат толкова органични отрови, колкото горчиви. За презастраховане зърното се подлага на топлинна обработка, тъй като всички вредни вещества се унищожават.
Признайте, че хвърлянето им е много глупаво.