Този вкусен полски десерт, който носи необичайното име Карпатка се приготвя от два листа парено тесто , намазани с вкусен крем. Лесна за приготвяне и много вкусна торта ! Много напомня на вкус на любимите на всички еклери - пухкава и нежна консистенция с много крем. Ето и рецептата за разкошната Крем-торта от парено тесто :
Торта Карпатка
Продукти:
Крем:
2 яйца
150 г захар
60 г царевично нишесте
500 мл прясно мляко
Тесто:
100 мл вода
100 мл прясно мляко
щипка сол
80 г масло
120 г обикновено брашно
3 яйца
160 г масло
ванилова захар
Приготвяне:
Сложете яйцата в тенджера, добавете захарта.
Разбийте заедно с царевичното нишесте.
Сега добавете млякото в тенджерата и варете на среден огън, докато кремът се сгъсти.
След това изсипете крема в купа, покрийте със стреч фолио и оставете да изстине.
Междувременно изсипете водата и млякото за тестото в тенджера, добавете маслото и солта и загрейте на среден огън, като бъркате непрекъснато, и ги оставете да се разтворят.
Когато маслото се разтопи, добавете пресятото брашно наведнъж.
Загрейте тестото за около 1-2 минути, като бъркате непрекъснато.
Оставете тестото да изстине леко и разбийте едно по едно яйцата в тестото, докато се поемат напълно.
Вземете две форми за печене с диаметър 20 см, застелете ги с хартия за печене и изсипете половината от тестото във всяка.
Печете на 200°C за около 10-15 минути.
Междувременно разбийте мекото масло с ваниловата захар до гладкост.
Постепенно добавете охладения крем към маслената маса.
Сега просто съединете изпеченото тесто с крема.
Сложете един лист изпечено тесто в тортена чиния, нанесете крема и покрийте с другия блат.
Оставете в хладилник за поне 3 часа, за да стегне кремът.
Накрая се поръсва с пресята пудра захар и се сервира.
Да ви е сладко!