Тъй като цените на торовете в магазините продължават да растат и освен това много градинари са започнали да се фокусират повече върху биологичното земеделие, естествените торове стават все по-популярни.
Несъмнено дървесната пепел също принадлежи към тях .
Пепелта можете да използвате и при сеитба на картофи , тъй като е много полезна.
Богата е на различни минерали и органични вещества, характеризира се с високо съдържание на калий и калций, които картофите усвояват в по-големи количества.
Освен че подхранва растенията , има и защитна функция.
Прилагането ѝ подобрява имунитета на растенията и можете да увеличите добива с до 15%.
Благодарение на пепелта картофите ще имат по-високо съдържание на нишесте и с времето ще станат по-вкусни.
Засаждането на картофи е доста взискателно и изисква достатъчно хранителни вещества за добър растеж през новия сезон.
Сочните картофени грудки привличат голям брой вредители и са податливи на болести.
Преди засаждането е възможно и клубените да се поръсят с пепел в количество от 1 кг пепел на 25 кг чувал с картофи.
Ако решите да нарежете големи грудки на по-малки парчета, е възможно да поръсите разреза с пепел, за да го дезинфекцирате и да ускорите зарастването.
Нарязването се извършва, за да се спести семенен материал.
Нарязването на картофи е деликатна работа и трябва да се извърши правилно.
Това, което е много важно, когато използвате пепел, е, че трябва да обърнете внимание на pH на почвата.
Тъй като пепелта е алкална, тя се прилага върху кисели почви.
Трябва да се избягва, ако почвата е неутрална или алкална.
Винаги използвайте само пепел, която е създадена при изгаряне на дърва.
Можете да добавите оборски тор към изкопаните дупки, преди да поставите пепелта.
Добавете го на тънък слой и след като поръсите пепелта, покрийте всичко с пръст.
Важно е грудките на картофите да не влизат в пряк контакт с оборския тор след сеитба, тъй като това може да доведе до изгаряне на картофите.
Ето защо, ако добавяте оборски тор и пепел при засаждане на картофи, трябва да направите по-дълбоки лехи, така че да са достатъчно дълбоки дори след засипване на оборския тор и пепелта с пръст.
Във всеки случай оборският тор има редица предимства, когато се използва в градината, както и пепелта.
Как се използва дървесната пепел?
Пепелта трябва да се прилага в количество от 100 - 150 g пепел на 1 кв.м. земя.
Ако засаждате картофи на по-малки площи, можете да смесите 30 г пепел с пръст и да я изсипете в дупката за засаждане.
Както вече споменахме, много е важно да се провери pH на почвата преди засаждане.
След като изсипете пепелта в дупките за картофите, покрийте с тънък слой пръст.
Така картофите получават всички необходими хранителни вещества и не се увреждат грудките.
В същото време пепелта има защитен ефект и поддържа доброто качество на грудките.
Няколко съвета в заключение
Освен че има много ползи, пепелта може да бъде вредна за картофите в някои случаи.
Не я използвайте едновременно с торове, които са богати на азот, тъй като това ще предизвика реакция и загуба на хранителни вещества.
Най-важните факти, които трябва да запомните:
Пепелта може да изгори културите, ако е в големи количества.
Не се използва при почви с рН по-високо от 7.
Важно е да се използва само дървесна пепел (най-добре от върба и бреза за благоприятно съдържание на минерали и други вещества).
Пепелта инхибира действието на пестицидите, когато се използва заедно с тях или на кратки интервали.
Окончателна обработка след засаждане
Ако сте подготвили ямите или коритата за засаждане според указанията по-горе, наслоили сте оборски тор с пепел, засипали сте с пръст и сте поставили грудките, предназначени за засаждане, можете да ги покриете със слой почва и да изравните повърхността.
Минималната температура на почвата по време на засаждане трябва да бъде 6-8 ° C.
Растението ще расте здравословно.
При температура от -1 до -2 °C стъблото с листата биха замръзнали.
Оптималната температура за растеж на клубените е 17 - 20 ° C.
При по-високи температури образуването и растежа на клубените спира напълно.
Най-подходящи за засаждане са по-леките типове почви – пропускливи, рохкави, богати на минерали и органични вещества.
Картофите издържат на по-кисела почвена реакция и оптималното рН е 5,4 - 6,5.
Късмет!