Ето защо французойките не напълняват! Топ 7 причини, които ще ви помогнат да свалите излишните килограми.

вход през zajenata.bg
За Жената
Диети
Ето защо французойките не напълняват! Топ 7 причини, които ще ви помогнат да свалите излишните килограми.
674
Снимков материал: pixabay.com
Ето защо французойките не напълняват! Топ 7 причини, които ще ви помогнат да свалите излишните килограми.

Учени от Америка от много години се опитват да разберат защо французите са по-стройни от много нации. В класацията на страните с най-много затлъстели жители Франция е в последната десетка.

Учудващо е, че в страната на кроасаните и багетите има много малко хора с наднормено тегло. каква е тайната Нека да го разберем.

Всички завиждат на стройността на французойките. И изненадващо диетата им не съдържа само здравословни храни. Сирене, хляб и масло във всички възможни разновидности, вино. Как успяват да поддържат елегантност и красота?

1. Живот и храна без бързане.

Има израз „войната си е война, но обядът е по график“. И е много френско.

Дори в бясния ритъм на големите градове французите закусват, обядват и вечерят по едно и също време. А самият процес на хранене е своеобразен ритуал. Храната се дъвче бавно и засищането настъпва по-рано. Това означава, че ядат по-малко.

2. Свежест на продуктите

И не говорим само за зеленчуци и жабешки бутчета. Между другото, французите не ядат краката на земноводните толкова често, колкото се смята, около веднъж годишно.

Така че става въпрос за свежест. Французите са чувствителни към свежестта на храната. А качеството на хляба и хлебните изделия е особен фетиш. В страната има закон, който забранява едно заведение да се нарича „пекарна“, ако не пече хляб. И в технологията на готвене е забранено замразяването на продуктите, от които се пекат кифли и багети. Те няма да ви продадат вчерашния хляб - това е лоша реклама.

Освен полезността на пресните храни от физиологична гледна точка, тук има и психологически аспект. Изборът на свежест е символ на грижа за себе си и вашето здраве. И когато сме внимателни към себе си и сме съобразени с нашите ценности и нужди, ние сме внимателни за това, което ядем.

3. Малки порции и разнообразие.

Французите предпочитат малки порции храна, но с различен вкус. Чинията със сирене е жив пример за това. Комбинира до 5 вида сирена, като всяко парче е с тегло 30-40 грама. Ако добавим към разнообразието липсата на бързане и ядем храни с удоволствие, тогава изобилието от вкусове ще достави нашите вкусови рецептори, така да се каже, емоционално удоволствие. Към сиренето се поднася багета. Отново, това е малък резен. Така се ражда защитата срещу затлъстяването – с помощта на малки порции и широка гама от вкусове.

Какво ще каже психологията за това? Когато имате умението да различавате вкусовете, емоционалният ви живот също ще бъде разнообразен. Не е тайна, че някои хора имат склонност да „изяждат“ състояния, чувства и емоции. И когато знаете как да разграничите емоционалната си палитра, вместо торта и пай, можете да изберете други начини да изживеете емоциите си.

4. Не пийте десерт.

В България е обичайно да се хапват торти и сладкиши с безалкохолни напитки. Французойките избягват това. Малко вероятно е да ви отговорят защо го правят. Но имам обяснение как това помага да поддържате теглото си нормално. Отново ще говорим за емоции и чувства. Напитката разрежда вкуса на храната и насищането настъпва по-късно от обикновено. Самият сладък вкус е много наситен и ако си позволите да се насладите, няма да имате нужда от допълнителна порция. А въвличането (вкусването) в чувствата и емоциите, които изпитваме, дава на психиката ни вътрешно насищане и не се нуждаем от допълнителни стимуланти.

5. Душата е мярката.

Много е важно да усетите границата при хранене, когато вече сте сити и можете да спрете. А французойките владеят перфектно това умение. Тук ядат, докато се наситят. Лозунгът „платеното трябва да се преглътне“, който здраво се вкорени у нас, не работи във Франция. И това има много общо с психологията. Ако човек няма контакт със себе си, той не разбира кога е време да спре – това със сигурност ще доведе до наднормено тегло.

6. Хранене в добра компания.

Спомнете си от детството - не говорете на масата? Французойките ще спорят с вас за това. Те прекарват 80% от времето си на обяд в общуване. Известно е, че комуникацията помага за стимулиране на производството на окситоцин. И там, където идва „хормонът на гушкането“, кортизолът се изхвърля. И ако има по-малко стрес, ние ядем по-малко.

7. Разходка вместо спорт

Този артикул ще се хареса на тези, които не обичат спорта. Тук вие и французойките сте на една вълна. Те не обичат спорта, ще се возят на асансьора във висока сграда, но обичат да се разхождат. Дългите разходки са една от тайните за запазване на стройността във Франция. Това помага за облекчаване на стреса и превключване, което означава, че кортизолът отново излиза в почивка.

Редактор: Ива Христова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft