Ето защо хумусът е толкова полезен и все повече хора прибягват към него

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Ето защо хумусът е толкова полезен и все повече хора прибягват към него
18071
Снимков материал: pixabay.com
Ето защо хумусът е толкова полезен и все повече хора прибягват към него

Чували ли сте за хумус? Опитвали ли го сте вече? Въпреки че не е доста известен, малко по малко започва да намира мястото си във все повече кухни по света.

Ако обичате нахут, хумусът ще ви хареса много. Тази привлекателна паста не е нищо повече от смесица от лимонов сок, зехтин, чесън, червен пипер, сусам, маслини и нахут като основа.

Рецептата варира леко в различните държави, но нейните базисни съставки не биха могли да бъдат по-здравословни.

В действителност доста проучвания вече го описват като суперхрана и ефикасно средство за лечение на депресия. Желаете ли да научите повече за хумуса?

 

Невероятните ползи от хумус

Хумусът е важно ястие в кухнята на Близкия Изток. Турция, Ливан, Сирия и дори Гърция и Кипър често се наслаждават на тази здравословна рецепта.

Въпреки че бихте могли да откриете хумус в доста супермаркети, някои хора предпочитат да го приготвят у дома, за да гарантират свежестта и качеството на съставките.

Пресен сок от лимон, малко нахут и подправки според вашия вкус ще се превърнат в най-чудесния хумус, който да е в съответствие с вашите предпочитания.

 

Какви са ползите от тази мека и вкусна паста? Ние ще ви разкрием:

Хумусът е чудесен природен антидепресант

Проучване, проведено през 2007 г. от Университета на Тел Авив (Израел), разкри следното:

Хумусът е естествен антидепресант с ефекти, подобни на лекарства, използвани за лечение на депресия.

Вкусната паста осигурява усещане за добро физическо състояние благодарение на способността си да увеличава секрецията на серотонин. Това се обяснява със здравословната комбинация от червен пипер и зехтин. И двете съдържат вид аминокиселина, която подпомага този хормон.

Хумусът задоволява апетита, релаксира и помага да заспите.

Хумусът е богат на растителни протеини

Говорим за нахут, един от най-богатите източници на протеини, който служи като основа за много рецепти. И ни харесва много!

Интересно е да се знае, че той е част от редица диети на атлетите поради енергията, която им осигурява. Благодарение на зехтина и лимоновия сок хумусът също е богат на антиоксиданти, които помагат на храносмилането; засища и регулира нивото на кръвната захар.

 

Пълноценна храна за цялото семейство

Вече знаете, че хумусът е богат на растителни протеини, но вижте и неговите хранителни стойности. Той е действително фантастичен за цялото семейство!

Желязо
Калий
Калций
Витамини В-комплекс
Магнезий
Фолиева киселина (идеална за бременни жени и подрастващи)
Тиамин и рибофлавин – 2 вида витамини, които укрепват мускулите и нервната система.
Ретинол, основно съединение, което поддържа тъканите млади и еластични.

Поради високото съдържание на антиоксиданти хумусът е чудесен за контролиране на хипертонията и подобряване на сърдечното здраве.

Тази храна е подходяща и за елиминиране на пикочната киселина благодарение на своите диуретични свойства.

 

Хумусът подобрява храносмилането

Страдате ли от запек? Имате ли нужда да прочистите дебелото черво и тялото като цяло? Тогава добавете хумус към диетата си.

Неговите здравословни въглехидрати се абсорбират бавно, осигурявайки стабилна енергия и регулиране на нивата на кръвната захар.

Фибрите в нахута, заедно с лимоновия сок, чесъна, зехтина и здравословните подправки, подобряват чревния транзит и помагат за промиване на токсините от дебелото черво.

 

Хумусът е с ниско съдържание на мазнини

Както споменахме по-горе, храните, от които се приготвя хумусът, са наистина полезни, богати на незаменими мастни киселини като линолова и олеинова киселина и омега-3 мастни киселини.

Хумусът е страхотен с ръжен хляб. Ако го хапвате със сурови моркови и целина, ще се насладите на лека закуска, която е колкото вкусна, толкова и здравословна.

 

Хумусът носи противоракови ползи

Благодарение на силата на антиоксидантите и чесъна, който действа като естествен антибиотик, можем да се преборим с много от вредните клетки, които е възможно да прераснат в тумор.

Не можем да забравим и фолиевата киселина и сапонините, доста подходящи за защита срещу генетично увреждане на клетките, което причинява рак.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft