Вкъщи печеното пиле се яде с удоволствие и всички с нетърпение дежурим пред фурната. Мога да кажа, че е любимото ни ястие, така че когато отидох на пазара за пиле, продавачката ме позна като редовен клиент и ми каза нов начин за приготвяне на печено пиле .
Вече не пека пилето заедно с картофите, както го правех преди, сега ми е много по-лесно така и се получава много сочно и меко, месото не е безвкусно и всичко това се дължи на марината, която ще ви разкрия по-долу.
Печено пиле с картофи по нов начин
Продукти:
1 пиле
подправки като сол, вегета, черен пипер, смес от подправки за месо, чесън на гранули, магданоз (пресен или сушен)
100-150 мл олио
розмарин
чушки
моркови
Приготвяне:
Поставете пилето върху дървена дъска и с помощта на кухненска ножица отрежете гръбнака, който може да се използва за супа, яхния или печене с картофи. Реже се на мястото, където преминава хрущяла.
Стиснете останалото бяло месо с ръце, докато костта се счупи. Пригответе маринатата с 1,5 чаена лъжичка специална подправка за овкусяване на месо, добавете 1/2 чаена чаша чесън на гранули, малко розмарин и магданоз - сух или пресен. Ако добавите пресен магданоз, тогава е най-добре да го нарежете на много ситно.
Ако обаче нямате смес от подправки за месо, може да овкусите със сол, вегета, черен пипер и чесън. На вкус се добавят магданоз и розмарин. Сложете 50-100 мл олио в маринатата. Не трябва да е твърде течна или прекалено гъста.
Пилето се покрива хубаво с марината от всички страни, особено от страната, която не е нарязана от хрущяла. Покрийте го с алуминиево фолио и го приберете в хладилник, за да поеме хубаво всички вкусове. Трябва да престои поне 2 часа, но още по-добре е да го оставите да престои една нощ.
На следващия ден нарежете картофите в тава, в избраното от вас количество и като допълнителен вкус към картофите прибавете 1 червена, 1 зелена чушка и морков, нарязани на пръчици.
Овкусете зеленчуците с вегета и черен пипер и намажете с олио отгоре. Разбъркайте на ръка, за да се разпределят хубаво олиото и подправките и наредете зеленчуците един до друг. Включете фурната да загрее на 180 или 200 градуса в зависимост от обема.
Сложете пилето да се пече директно върху решетката, която стои във фурната, а отдолу под решетката сложете тавата с картофите и останалите зеленчуци. По този начин целият сок от пилето ще отиде в картофите и те ще имат още по-добър вкус.
При мен пилето се пече около 1 час, а след това го изваждам от фурната и запичам зеленчуците още 10 минути, за да получат коричка. Сервирайте с прясна зелена салата.
Да ви е сладко!