Месото е твърде ценно, за да се пилее. Ето защо е двойно по-досадно, когато се окаже, че парче хубаво месо в хладилника вече е остаряло. Може би сте го купили на промоция и не сте изчислили времето. Или просто сте забравили за това - всичко може да се случи. Старото месо не винаги се разваля, така че ето няколко начина да го спасите .
Тези трикове често се използват в супермаркетите, когато срокът на годност вече изтича. Така че защо да не го използвате, когато ситуацията е безнадеждна?
Как да спасим остаряло месо
Първо трябва да се уверите, че месото наистина е просто остаряло, а не развалено или загнило. Рационалното използване е важно, но здравето е по-важно. Ето защо, ако продуктът е променил цвета си, покрит е със слуз или неприятната миризма е непоносимо силна, трябва да се изхвърли. Ако ситуацията не е критична, опитайте да използвате един от нашите методи.
Ако миризмата е много слаба, солта и захарта ще помогнат. Вземете една супена лъжица от двете, натъркайте парчето и оставете за два часа. След това го изплакнете с течаща вода.
Накиснете го в студена вода с една супена лъжица оцет, за да премахнете миризмата. Може би месото ще стане малко по-твърдо, но не критично.
Мариновайте го за барбекю. За да направите това, нарежете лук на полумесеци, смесете с парчета месо и подправки. Оставете за 4 часа в хладилника, след което го сгответе на огъня.
Намажете парчетата месо с пикантна горчица и оставете за един час. След това изплакнете, след което продуктът ще бъде готов за задушаване. Страхотен начин да сготвите яхния!
За един час накиснете месото в много слаб разтвор на калиев перманганат, след което не забравяйте да го изплакнете хубаво.
Оставете в саламура за няколко часа. Трябва да има много сол, тя ще извлече всяка неприятна миризма.
Накиснете месото в сок от нар за един час. Чудесно за печене и готвене на открит огън.
Тези методи помагат не само да убиете миризмата, но и да я издърпате от продукта. В допълнение, някои маринати също му придават специален вкус. Ароматизираното месо е много подходящо за дълго печене във фурната, задушаване в гювеч и готвене на дълготрайни ястия: гулаш, къри, яхния.