Ягодите са суперплодове – пълни са с витамини, укрепват имунитета, защитават сърцето и помагат на храносмилането. Но само ако са истински.
В началото на сезона пристигат предимно вносни ягоди, които продавачите често представят като местни. Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е миризмата - домашните ягоди миришат силно и плодово, докато вносните почти нямат миризма. След това погледнете цвета и стъблото. Истинската домашна ягода има яркочервен екстериор, много семки и мирис на пръст, докато вътрешността е светло розова на цвят. Ако и отвътре е червено - възможно е да е третирано прекалено с химикали.
Петурата на домашната ягода е светлозелена, а формата често е по-неправилна, което всъщност е добър знак – означава, че не е генномодифицирана и не е подложена на агресивни обработки.
Така че следващия път, когато посегнете към „перфектната“ ягода, помислете отново – може би красотата идва отвън, но здравето и вкусът – отвътре.