Да се откажете от динята е невъзможно. Но способността да изберете най-подходящата диня изисква дългогодишно проучване на всички части на плода.
1) Бяла част.
Става въпрос за бялата част от кората на динята. Това е мястото, където динята е била в контакт със земята, и обуславя най-узрялята и сладка част. Колкото е по-жълто петното, толкова е по-вкусна динята.
2) Паяжина.
Този кафеникав рисунък се появява, когато пчелите опрашват цветето на динята. Колкото повече разклонения има паяжината, толкова е по-сладка тя.
3) Момче или момиче?
При дините също има пол. “Момчетата” имат по-издължена форма, а “момичето” е по-кръгло. Разбира се, момичетата са по-сладки.
4) Размер.
Променете представата си за размер и сладост. Най-големите дини са най-не сладки. Избирайте по-малки.
5) Дръжка.
По дръжката може да се определи степента на зрялост на динята. Ако дръжката е зелена, това означава, че динята са я отрязали твърде рано. Сухата дръжка е знак за добре узрял плод.