Наслаждавайте се на този зеленчук през цялата година. Тиквичките са в изобилие почти през цялото лято, те са евтини, много здравословни и можете да приготвите различни ястия от тях и всички до едно са много вкусни.
След като замразите тиквичките, когато искате да ги използвате, трябва да ги извадите от фризера и веднага да ги използвате по предварително избрания от вас начин (в зависимост от ястието, което ще приготвяте).
Това означава, че не е нужно да чакате замразените тиквички да се размразят, а може да ги използвате веднага. Тези, които сте нарязали на ситно, просто ги сложете в гозбата някъде преди края на готвенето, защото се варят за кратко.
Не се размразяват и тези, които сте определили за пълнене. Те се пълнят директно, т.е. пълнят се докато са замразени. След това просто ги сложете във фурната да се пекат или в тенджера на котлона да се варят.
Пържат се, като замразените кръгчета се слагат веднага в брашно, след това в яйца и накрая в галета. Печените може да изпечете на фурна върху хартия, с малко олио или да ги изпържите класически в олио на тиган.
А ето и как правилно да си замразите тиквички за зимата за различни цели:
ПРИГОТВЯНЕ НА ТИКВИЧКИ ЗА ЗИМАТА
Измийте добре тиквичките със студена вода. Няма нужда да белите младите, тъй като именно в кората се съдържат най-много полезни вещества. Просто отстранете твърдите части от краищата.
Ако тиквичките са по-стари, тогава ги обелете, защото имат по-твърда кора.
Най-практично е да подредите тиквичките в поднос, тоест върху равна повърхност, а след като замръзнат, ги наредете в пликове или ппластмасови кутии и ги съхранявайте във фризер.
Само тиквичките, които са предназначени за пържене, се приготвят по малко по-различен начин за замразяване. Нарежете ги на кръгчета, след което ги подредете в тава, покрита с хартия, след което ги сложете да се запекат за кратко в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Достатъчно е да хванат само тънка коричка, а това отнема приблизително 10-15 минути. Предварително трябва да се посолят малко. След това ги оставете да изстинат, след което ги съберете в торбички и ги замразете.