Ето как да замразите ягодите, така че да запазят цвета, вкуса, аромата, формата си – като пресни. ТРИ малки трика

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
За Дома
Ето как да замразите ягодите, така че да запазят цвета, вкуса, аромата, формата си – като пресни. ТРИ малки трика
17831
Снимков материал: pixabay.com
Ето как да замразите ягодите, така че да запазят цвета, вкуса, аромата, формата си – като пресни. ТРИ малки трика

Eдно важно правило: без лед и скреж, с истински ягодов аромат, вкус, цвят.

Но много ягоди се замразяват само със захар, настъргани - те не могат да бъдат замразени по такъв начин, че да запазят аромата, вкуса и формата.

Не само това - често ягодите губят червения си цвят, стават бледо люлякови, леко червеникави - така ми се получи.

И след размразяване, воднисти, без аромат. 

И има прости методи за замразяване, но с тънкости.

Трик номер 1. 

Измийте ягодите бързо.

Но: във всеки случай ягодите трябва да се измият много, много бързо. Не се потапят във вода. И изсушете преди замръзване: в противен случай веднага се появява кора от скреж.

Трик номер 2. 

Важно е бързо да замразите ягодите

Неслучайно за индустриалното замразяване, т.нар. шоково замразяване - трябва да е бързо.

Колкото по-бързо зрънцето замръзва, толкова по-добре запазва структурата на тъканите по време на замразяване, форма, вкус.

Когато замразявате в конвенционален хладилник, по-добре е да го замразите в отделен фризер, като го разпръснете на тънък слой - върху широка чиния, тава.

И тогава замразеното зрънце просто се опакова в торби.

Трик номер 3. 

По-добре е да го замразите на малки порции.

Така е и с ягоди, касис - с всякакви замразени зеленчуци, горски плодове.

Затова опаковам или в малки контейнери, или в пликчета. 

...и основният трик: относно избора на самата ягода

Има такова определение – криорезистентност.

Устойчив е на замръзване - и размразяване.

Как ще се държи зрънцето при замразяване, ще „тече” след размразяване, ще загуби ли сок, а с него и формата. Ще запази ли вкуса и аромата?

Всички ягоди са различни. Влияят както сортът, така и степента на зрялост на плодовете.

Именно високото съдържание на сухи вещества, захари в плодовете е ключът към висококачественото замразяване.

Сред познатите ми сортове мен и на много хора открих сортове с високо съдържание на твърди вещества и след тестване те показаха отлични качества.

Това са сорт Клери, Мармолада и Дарселект, Хъни, Елсанта

 

Редактор: Ива Христова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft