Eдно важно правило: без лед и скреж, с истински ягодов аромат, вкус, цвят.
Но много ягоди се замразяват само със захар, настъргани - те не могат да бъдат замразени по такъв начин, че да запазят аромата, вкуса и формата.
Не само това - често ягодите губят червения си цвят, стават бледо люлякови, леко червеникави - така ми се получи.
И след размразяване, воднисти, без аромат.
И има прости методи за замразяване, но с тънкости.
Трик номер 1.
Измийте ягодите бързо.
Но: във всеки случай ягодите трябва да се измият много, много бързо. Не се потапят във вода. И изсушете преди замръзване: в противен случай веднага се появява кора от скреж.
Трик номер 2.
Важно е бързо да замразите ягодите
Неслучайно за индустриалното замразяване, т.нар. шоково замразяване - трябва да е бързо.
Колкото по-бързо зрънцето замръзва, толкова по-добре запазва структурата на тъканите по време на замразяване, форма, вкус.
Когато замразявате в конвенционален хладилник, по-добре е да го замразите в отделен фризер, като го разпръснете на тънък слой - върху широка чиния, тава.
И тогава замразеното зрънце просто се опакова в торби.
Трик номер 3.
По-добре е да го замразите на малки порции.
Така е и с ягоди, касис - с всякакви замразени зеленчуци, горски плодове.
Затова опаковам или в малки контейнери, или в пликчета.
...и основният трик: относно избора на самата ягода
Има такова определение – криорезистентност.
Устойчив е на замръзване - и размразяване.
Как ще се държи зрънцето при замразяване, ще „тече” след размразяване, ще загуби ли сок, а с него и формата. Ще запази ли вкуса и аромата?
Всички ягоди са различни. Влияят както сортът, така и степента на зрялост на плодовете.
Именно високото съдържание на сухи вещества, захари в плодовете е ключът към висококачественото замразяване.
Сред познатите ми сортове мен и на много хора открих сортове с високо съдържание на твърди вещества и след тестване те показаха отлични качества.
Това са сорт Клери, Мармолада и Дарселект, Хъни, Елсанта