През лятото има изобилие от тиквички, така че почти всеки ден приготвям различни ястия с тях. Те са евтини, с адаптивен вкус и най-важното са много здравословни. От тях може да се приготви много вкусен и хрупкав чипс по следния начин:
Нарежете ги на тънки кръгчета или лентички, посолете ги малко и ги оставете за около 10 минути. След това загрейте олиото, набрашнете добре всяко кръгче, бързо го пуснете в по-дълбок съд със студена вода (за да се задържи брашното) и пуснете в сгорещеното олио.
Така изпържените тиквички стават хрупкави като картофен чипс и в същото време са много вкусни. Но този път искам да ви разкрия една нова рецепта с тиквички , която приготвям по-често, защото всички я обичат, приготвя се лесно и засища. Ето какво ви трябва, за да си направите и вие Пълнени панирани тиквички :
Пълнени панирани тиквички с кашкавал
Продукти:
2 средно големи млади тиквички
150 г настърган кашкавал по избор
300 г брашно
2 яйца
сол и черен пипер на вкус
олио
3-4 с. л.
2 бр. скилидки чесън или на вкус
Приготвяне:
Приготвените по тази рецепта зеленчуци много напомнят сандвичи от тиквички . За целта най-напред те трябва да бъдат правилно нарязани. След като ги измиете със студена вода, отстранете дръжките и ги нарежете на тънки колелца, но по следния начин:
Разрежете първото кръгче почти докрай, но не напълно. Отрежете второто колело докрай, така че да получите чифт от две колелца, които са съединени в единия край, като мидени черупки. Нарежете и двете тиквички по този начин.
На ситната страна на рендето настържете 150 г кашкавал. Във всяка "черупка" или "сандвич" от тиквичка се поставя по една малка лъжичка настърган кашкавал и се притиска с лъжицата, за да се затвори по-лесно. Оставете ги настрана, докато приготвите продуктите за панировката.
В по-дълбока и широка купа сложете 300 г брашно, а в друга счупете две яйца. Посолете ги и ги поръсете с черен пипер на вкус, след което ги разбийте с кухненска бъркалка. Първо набрашнете всеки "черупка-сандвич" от тиквички добре от двете страни.
След това потопете в разбитите яйца, след което сложете тиквичките в тиган със загрято на умерена температура олио.
Пържат се от двете страни до приятен загар.
ЗА СОСА: Към киселото мляко или заквасената сметана добавете ситно нарязания копър и две пресовани през преса скилидки чесън, разбъркайте и сервирайте заедно с тиквичките.
Да ви е сладко!