Червеното е традиционният цвят, използван за боядисване на великденски яйца. Неслучайно първото боядисано яйце е именно червено, според традицията.
Червеният цвят символизира пролятата кръв на Исус Христос по време на мъченията и разпъването му на кръста на Разпети петък.
Днес има много техники за боядисване на яйца и оцветяване на великденски яйца, като повечето от тях включват изкуствени оцветители.
Ако обаче предпочитате естествени варианти, то ние намерихме начин да получите красив червен цвят , без да използвате нито грам химикали.
Ето как:
Черешов сок
Ако искате червените ви яйца да имат интензивен червен цвят, използвайте черешов сок.
Сложете яйцата в тенджера да се сварят, след което залейте с черешовия сок, като добавите малко сол и оцет. Сварете яйцата в сока и ги оставете да изстинат.
Можете също да използвате цвекло
Изстискайте няколко глави цвекло със сокоизстисквачка. По-нататък процедурата е същата, както при черешовия сок.
Ако искате по-меки нюанси на червено, тогава разредете сока от цвекло с малко вода.