Ето как се приготвя кафето, за да удължи живота ти с няколко години:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Ето как се приготвя кафето, за да удължи живота ти с няколко години:
19972
Източник: blitz.bg
Снимков материал: pixabay.com
Ето как се приготвя кафето, за да удължи живота ти с няколко години:

Замисляли ли сте се някога, че начинът, по който си приготвяте кафето, може да влияе върху продължителността на живота и качеството му? Оказва се, че дори такъв дребен детайл има огромно значение за бъдещето ни. Учени от университета в Гьотеборг в Швеция са определили най-добрия начин за приготвяне на кафе , което намалява риска от сърдечни заболявания .

приготвяне на кафе

Статията с резултати от изследването е публикувана в списанието European Journal of Preventive Cardiology.

В проучването са участвали 508 747 мъже и жени на възраст 20-79 години.

Доброволците попълниха въпросници за количеството и вида на консумираното кафе и бяха събрани данни за променливи, които могат да повлияят както на консумацията на напитки, така и на сърдечните заболявания.

Тези допълнителни фактори включваха тютюнопушене, образование, физическа активност, ръст, тегло, кръвно налягане и холестерол. Здравето на доброволците се следило в продължение на 20 години. 

кафе френска преса

"Нефилтрираното кафе съдържа вещества, които увеличават холестерола в кръвта. Използването на филтър ги елиминира и прави по-малко вероятно настъпването на сърдечен удар и преждевременна смърт", казва авторът на проучването Даг Теле, преподавател във факултета по обществено здраве на университета в Гьотеборг, Швеция.

"Изследването ни дава силни и убедителни доказателства за връзката между начините на приготвяне на кафе, сърдечните удари и дълголетието", добавя той.

Изследването установява още, че кафето, приготвено чрез варене или в преса за кафе, увеличава риска за сърдечни болести.

кафе с филтър

"Нефилтрираното кафе - като турското, което се вари или кафето, приготвено във френска преса, съдържа по-големи количества кафестол и кавеол - химически вещества, които откриваме в мастните петна, плуващи по повърхността на кафето или в утайката", обясни здравният експерт и диетолог Лиса Драйър. Предишни изследвания са установили, че те водят до увеличаване на нивата на триглицериди и на холестерол.

Пиенето на флитрирано кафе, през хартиен филтър например, се оказало по-здравословно от това да не се пие кафе изобщо. Филтрираното кафе се свързва с намаляването с 15 на сто на риска от смърт, с 12 на сто намален риск от смърт вследствие на сърдечносъдово заболяване при мъжете и 20 на сто при жените в сравнение с пълния отказ от кафе.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft