Едва ли като купувате плодове и зеленчуци от магазина ви дават сертификат за чистота на произхода и качеството. Не, за жалост много често храната, която купуваме, е пълна с химикали и пестициди .
"Естествено отгледаните домати не трябва да са много големи. Ако изглеждат перфектно, имат ярък неестествен цвят и когато се режат, виждате бели ивици, тогава те най-вероятно съдържат нитрати. Обърнете внимание на дръжката – при чистите от химия домати тя не е голяма", подчерта специалистът.
Според експерта трябва да обърнете внимание не само на размера, цвета и миризмата. Например краставиците трябва да имат семена и ако те почти отсъстват, то значи зеленчукът е отглеждан с пестициди.
При ябълките, добави експертът трябва да се търсят петна и други „малки недостатъци”, защото те просто показват липсата на химикали в тях. А наличието на черни точки върху ягодите издава съдържанието на нитрати.
В пулпата на динята не трябва да има жълти влакна. Те също са признак за наличие на нитрати.
Суслянок посъветва да не се купуват зеленчуци и плодове извън сезона и по възможност да се отдава предпочитание на местното производство.