Ето как да си изберете узряла, сочна диня, топяща се от сладост в устата и да няма нитрати в нея

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Ето как да си изберете узряла, сочна диня, топяща се от сладост в устата и да няма нитрати в нея
13140
Снимков материал: pixabay.com
Ето как да си изберете узряла, сочна диня, топяща се от сладост в устата и да няма нитрати в нея

И не бързайте да купувате ранните дини на пазара

Повечето от нас обичат лятото и няма как да не е така - слънце, почивка и веселба... Освен това, можем да се радваме на изобилие от вкусни плодове и зеленчуци.

Разбира се, динята е фаворитът, затова ще обърнем повече внимание на нея, пише framar.bg. Всички знаем за нитратите, които се съдържат в този сладък и сочен плод. Има ли начин да разпознаем такава диня?

Има няколко начина, които ще помогнат да разберем дали в плода има вредни съставки или не, без да се налага използването на специални устройства и уреди. Запознайте се с тях...

Като за начало бихте могли да помолите продавача да направи триъгълен разрез в средата на плода и по цвета на вътрешната част да прецените наличието на нитрати. По принцип, те се намират близо до кората, което означава, че там цветът на меката част ще бъде по-светъл в сравнение със сърцевината. Затова е по-добре на децата да се дава сърцевината.

Обърнете внимание и на цвета на влакната. Той трябва да бъде бял. Ако е жълт - вредни вещества има.

Наличието на нитрати лесно бихте могли да установите, слагайки част от меката част в чаша и налеете вода. Разбъркайте и наблюдавайте резултата: ако водата помътнее, динята е добра; а появата на розов оттенък говори за наличие на нитрати.

Освен на диня с наличие на вредни вещества, може да попаднете и неузрял плод.

Отново по цвета бихте могли да определите дали той е достатъчно узрял. Ако ивиците по кората не са ясни, значи динята има нужда да зрее още.

Върху динята обичайно има петно - отпечатък на мястото, където е лежала върху земята. Този участък не бива да бъде повече от 5 - 10 см. Ако е по-голям, това значи, че плодът е лежал дълго време върху почвата и е възможно да бъде воднист и невкусен.

Направете драскотина върху динята. Ако усетите силен и свеж аромат оттам, значи тя е откъсната скоро.

Най-разпространеният начин да познаете динята е чрез почукване. Ако звукът е отекващ - тя е узряла.

И един съвет за финал: не бързайте да купувате ранните дини на пазара. Както знаете, за всичко си има време, а времето на сочните дини е втората половина на август и началото на септември. Тогава те узряват по естествен начин, без да се налага използването на вредни вещества.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft