Шведската бадемова торта на IKEA може да се нарече, ако не легендарна, то поне супер известна. Мнозина отиват в този магазин специално, за да си хапнат парче уникална бадемова торта . Но сега ще ви докажем, че можете да си я приготвите лесно и сами, у дома. При това вкусът не само не се различава от този в ИКЕА, но дори е по-вкусна!
Ето и рецептата за шведската бадемова торта:
Шведска бадемова торта ИКЕА
Продукти:
бадемови листенца за декорация
За блата:
4 белтъка
100 гр.
40 гр. запечени семена
100 гр. захар
щипка сол
За крема:
4 жълтъка
100 гр. захар
щипка сол
ванилов екстракт или ванилова захар
100 мл течна сметана с 20% масленост
150 гр. масло
Приготвяне:
Да започнем с крема. Вземете яйца със стайна температура и отделете белтъците от жълтъците. Оставете засега белтъците настрана и добавете щипка сол и екстракт от ванилия към жълтъците, разбърквайки всичко добре. След това изсипете сметаната в тенджера и добавете към нея захарта. Сложете тенджерата на котлона на слаб огън и при непрекъснато разбъркване изчакайте, докато захарта се разтвори напълно. В същото време сметаната не трябва да кипи.
Върнете се към жълтъците: изсипете горещата сметана със захарта на малки порции, постоянно активно разбърквайки жълтъците с телена бъркалка, така че да не се готвят. След това изсипете всичко обратно в тенджерата и го сложете на котлона на тих огън. Разбърквайте непрекъснато и изчакайте, докато бъдещият крем се сгъсти. Дръпнете съда от котлона, прехвърлете в подходящ съд, покрийте със стреч фолио, така че да не се образува коричка върху крема, и оставете да се охлади.
Междувременно пригответе блата. Смелете бадемите, семената и захарта с помощта на блендер. След това добавете щипка сол към белтъците и ги разбийте, докато станат пухкави. Постепенно добавяйки захар, разбийте белтъците до плътни върхове.
След това постепенно добавете смлените ядки към белтъците, смесете ги с кръгови движения. Разделете полученото тесто на 2 части и го разпределете на чист, равномерен слой в 2 еднакви форми за печене. Изпечете във фурна, загрята до 180 градуса, за 20-25 минути. Когато придобият златист цвят, извадете блатовете от фурната и формите и ги оставете да изстинат напълно.
Докато се охлаждат, се върнете към крема. Разбийте размекнатото масло до пухкавост, след което постепенно добавете охладения крем към него. Смесете ги при минимална скорост на миксера. Ако кремът е твърде мек и течен, можете да го приберете за известно време в хладилника.
Запечете бадемовите люспи на сух тиган до златисто-кафяво. Всичко е готово, сега можете да съберете тортата! Тортата трябва да се охлади добре преди сервиране, затова я поставете в хладилника за няколко часа.