Водата за уста е много здравословен продукт. Особено за тези, които се борят с лошия дъх.
Основната ѝ функция е да намалява наличието на вредни бактерии в устата.
Препоръчва се да я използвате всеки ден като допълнение към устната хигиена. Освен че предотвратява халитозата, е полезна и намалява броя на патогените, които могат да причинят заболяването.
И така, какви са ползите от приготвянето на домашна вода за уста?
Съставките, използвани при приготвянето й, са доста икономични. Те не съдържат агресивни вещества, така че зъбите и венците няма да бъдат засегнати.
Този тип метод ви позволява да контролирате качеството на продукта, тъй като със сигурност ще знаете, че той е 100% без химикали и други добавки.
Натриев бикарбонат за уста
Содата за хляб е отличен съюзник за здравето на устната кухина, а също така унищожава бактериите, помага за избелване на зъбите и премахване на лошия дъх.
Тази вода е една от най-основните и икономични. Тя помага срещу лечение на инфекции в устата.
съставки:
1 чаша вода (250 мл).
1 чаена лъжичка сода за хляб (5 g).
3 капки етерично масло от мента.
Как да си я приготвим
Поставете всички съставки в стъклен буркан и разклатете преди употреба.
Жабуркайте в продължение на 20 секунди с количсеството, което смятате за необходимо.
Киселините в ябълковия оцет се използват за неутрализиране на бактерии, които се размножават в устата и причиняват лош дъх.
съставки:
1 чаша вода (250 мл).
2 супени лъжици ябълков оцет (20 мл).
Как се приготвя:
Разредете три лъжици ябълков оцет в чаша вода и изплакнете устата си след храна
Вода за уста с плодове, мента и розови листенца.
Рецептата за тази вода за устна хигиена е малко по-сложна от предишните, тъй като тя концентрира свойствата на няколко полезни съставки.
Благодарение на антисептичните свойства на ментата, концентрирания аромат на горски плодове и розови листенца, ще получите решение, което ще ви даде отлични резултати.
съставки:
1 литър вода (1000 мл).
5 супени лъжици плодове от хвойна (50 г).
Листа от мента (на вкус).
Венчелистчета от рози (на вкус).
Как се приготвя:
Изсипете всички съставки в тенджера и ги загрейте на среден огън, докато започнат да врят.
Когато отварата е готова, оставете я да престои в хладилника.
Използвайте около 20 мл течност (2 супени лъжици) във всяко изплакване.
Комбинацията от карамфил със съставки като магданоз и мента прави продукта за хигиена на устната кухина много успешен. Той е отличен съюзник в борбата с инфекциите в устата благодарение на комбинацията му от антисептични и ароматни свойства.
съставки:
1 литър вода (1000 мл),
1 супена лъжица карамфил (10 г),
2 стръка магданоз,
2 супени лъжици канелена есенция (10 мл),
2 супени лъжици ментова есенция (10 мл),
½ чаена лъжичка зелено растително багрило (2 г).
Как се приготвя:
Сложете карамфила и магданоза в кърпа или марля,
оставете водата до кипене и добавете зеленото багрило.
Веднага след като водата заври, прибавете билките и ги оставете на слаб огън за още 10 минути.
Добавете съставките за няколко минути и след това и ги оставете да изстинат.
Прецедете ги и запазете течността за ежедневно изплакване.