Първо ще трябва да си изсушите зеленчуци, което не е много лесна работа. Няма голяма философия, но самата подготовка и наблюдение на зеленчуците е това, което задължава най-много.
Първо всички зеленчуци преди сушене е необходимо да се нарежат на тънко.
На следващо място, е нужно да се внимава по зеленчуците да не налазят буболечки, да не се напрашат, да не ги навали дъжд, доматите да не ги напече силно слънце, а в същото време да са на топло ...
Може би така на пръв поглед изглежда сложно, но повярвайте, труда си струва, тъй като след това цяла година ще си имате смес от сухи зеленчуци, домашно направена без добавки и изкуствени оцветители.
Сместа от сухи зеленчуци след това бихте могли да я използвате като подправка за ястия, яхнии, супи, картофено пюре, т.е. където обикновено се използва познатата на всички Вегета.
Необходими продукти:
. 2 големи моркова
. 2 пащърнака, среден размер
. 2 големи клона целина
. 1 голям картоф
. 1 глава кромид лук
. 2 домата, среден размер
. 4 големи гъби
. 2 големи зелеви листа
. 1 връзка магданоз с дръжките
. 2 скилидки чесън
Начин на приготвяне:
1. Морковите, пащърнака и картофите се нарязват тънко с белачка.
2. На тънки филийки с обикновен нож се нарязват лука (на полукръгове), доматите (на полукръгове), гъбите и чесъна.
3. Зелевите листа се нарязват на ивици, а клонките магданоз и целина биха могли да останат цели, тъй като лесно се изсушават.
4. На твърда повърхност и на място, което е най-слънчево и където има циркулация на въздуха, поставяте хартия за печене и всяка съставка я слагате отделно, т.е. нищо не бива да се прехлупва едно с друго, особено по-воднистите съставки, като доматите.
5. Целият зеленчук хубаво го покрийте със стерилна марля, като се погрижите да няма пролуки, от където може да влезнат насекоми.
Зеленчуците се сушат 3 до 4 дни, в зависимост от времето и от това колко циркулация на въздуха има на мястото, на което ги сушите.
В случай, че ги навали дъжд, изсушете хубаво зеленчуците със сешоар или във фурната на 40-ина градуса и на нова хартия за печене ги върнете на слънце.
Сушене във фурна - Ако не ви се чака, или просто сте пропуснали месеците, след като слънцето е най-силно, зеленчуците бихте могли да изсушите и във фурната с открехната врата на 40 ° C. Сушенето в този случай продължава 24 часа. Най-бързо е сушенето в дехидратор - 12 часа.
След като изсъхнат, зеленчуците се събират и в блендер се смилат толкова фино, колкото искате.
Към смлените зеленчуци добавяте:
. 2 малки лъжици куркума
. 1 малка лъжица копър
. 1/2 малка лъжица черен пипер
. 1/2 малка лъжичка лют пипер
. 1-2 малки лъжици сол (не е задължително)
Всичко хубаво се смесва и се съхранява на сухо място в стъклен буркан. Ако зеленчуците са добре изсушени, сместа няма да промени нито вкуса, нито миризмата си цяла година.
Умишлено нямам поставена точна мярка до грам, тъй като и аз не суша зеленчуците според мерки. По този начин може да се експериментира с вкуса и аромата, т.е. с всяко ново сушене бихте могли да получите нови нюанси в аромата.
Свободно можете да премахнете някои от зеленчуците, нещо можете да сложите повече или по-малко според вашия вкус.
Експериментирайте и през зимата няма да ви липсват вкусовете на лятото.