Тази година Черешова задушница се почита на 11 юни, събота. На този ден задължително се приготвя жито, което близките на починалите раздават за Бог да прости.
Ето какви продукти са ви нужни: • пшеница - 500 г грухана;
• лимонова кора - от 1 бр.;
• канела - 1 с. л.;
• галета - 3 с. л.;
• бисквити - 1/2 пакет смлени;
• сол - 1 щипка; • пудра захар - 1 ч. ч.;
• захарни топчета - 1 пакет.
Начин на приготвяне: Най-напред житото трябва да се измие. След това се залива със студена вода и щипка сол. Може да го оставите да се накисне или да преминете директно към варенето му. Зависи с какво време разполагате.
Огънят трябва да е умерен. Когато се образува пяна на повърхността на съда, в която варите житото, трябва да я отстраните с помощта на решетъчна лъжица. След като житото се свари, се прецежда и се оставя за няколко часа върху кърпа, която да попие влагата. След това го връщате в купата и го овкусявате с настъргана лимонова кора, пудра захар, галета, натрошени бисквити, канела и орехи. Най-отгоре се поръсва с пудра захар. Ако желаете може към него да добавите и захарни бонбонки и да разбъркате. Разсипва се в малки чашки и се раздава за Бог да прости. Това е най-лесната рецепта за направата на жито за Черешова Задушница.