Стерилизирането е решаваща част от консервирането за премахване на всякакви бактерии, дрожди или гъбички, като по този начин предпазва храната, която поставяте в буркана. Мръсни или неправилно почистени буркани ще заразят храната вътре и тя ще се развали много бързо.
Много домакини стерилизират бурканите на пара, във фурна или в микровълнова печка. Но на малцина е известен и един друг начин - студена стерилизация.
- времето за стерилизация не надвишава 20-30 секунди;
- не са необходими допълнителни домакински уреди или прибори;
- няма опасност от изгаряне заради контакт с горещи повърхности;
- подходящ е за контейнери от пластмаса.
За да стерилизирате стъклени съдове, първо ги измийте с веро или сода. След това изсипете чаша 9% оцет или алкохол в буркана. Затворете го с капачка и разклатете добре. Изсипете течността в следващия буркан и повторете процедурата. Оставете бурканите да изсъхнат, след което са готови за консервиране.