Проучване показа, че няма връзка между яденето на тестени изделия и наддаването на тегло
Обилна чиния с паста карбонара или богато равиоли вероятно не са ястия, които бихте асоциирали с контрол върху теглото.
Въпреки това в полза на любителите на въглехидрати, ново изследване наскоро показа, че няма връзка между храненето с тестени изделия и наддаването на тегло.
Проучването в Neuromed институт в Поцили, Италия, анализира хранителния режим на повече от 23 000 души и установи, че яденето на националното ястие на Ботуша е допринесло за индекс на здравословно телесно тегло, по-малка обиколка на талията и по-добро съотношение на мазнини в организма.
Диетологът Лили Сутер дава шест съвета как да се ядат въглехидрати без да се саботира диетата:
1. Да не се ядат прекалено много рафинирани въглехидрати
Колкото по-бързо въглехидратите се усвояват, толкова по-бързо техните захарни молекули влизат в кръвта ни, което е причина за бързото покачване на кръвната захар.
Това, което трябва да се избягва, са всички захарни и рафинирани въглехидрати като бял и кафява захар, бял хляб, бяла паста, бял ориз, бели спагети, сладкиши, торти, бисквити, бонбони, шоколад, десерти, газирани напитки и чипс.
Диетоложката също предупреждава да се внимава за скрити източници на захар, която се добавя към солени храни, като зеленчукови консерви, печен боб, кетчуп от домати, супи и тестени източници.
2. Да се избират нерафинирани въглехидрати
Нерафинираните въглехидрати, като сладки картофи например, се усвояват по-бавно, което означава, че енергийните нива остават стабилни през целия ден
Нерафинираните въглехидрати включват боб, леща, нахут, сладки картофи, киноа, елда, просо, амарант, овес и кафяв или див ориз, зеленчуци, съдържащи скорбияла, като тиква, живовляк, моркови, пащърнак, пълнозърнест пшеничен (черен хляб / паста) и плодове.
Колкото по-бавно захарта влиза в кръвта, толкова по-малко от хормона инсулин за съхранение на мазнини е свободен и така има по-малко енергийни спадове, следователно енергийните нива остават стабилни през целия ден. Вие изпитвате по-малко храна глад и по-малко глад.
3. Да не се прекалява с храненето
4. Наблягайте на пълнозърнестите храни
5. Направете си пастата ал денте (на зъб), което означава леко твърда
6. Опитвайте безглутенови алтернативи
Ако искате да се храните без глутен, можете да опитате здравословни алтернативи, като например оризова паста, паста от киноа, от елда, от черен боб. Умереният прием на здравословни въглехидрати може да компенсира част от една балансирана диета за поддържане на теглото.
Въпросът за наддаване на теглото възниква, когато нездравословните въглехидрати се консумират в излишък.