Да, пресните подправки винаги са най-добри, но понякога просто е необходимост да посегнем към сухите такива. А в случая с чесъна това се налага, когато имате проблеми със смилането му в сурово състояние.
Ако и на вас не ви понася да ядете чесън в прясно състояние, а не искате да се лишавате от полезните му качества, приложете следния трик. Той ще ви бъде от полза за направата и приложението на чесновия прах във всякакви ястия и лечебни рецепти от народната медицина. Ето как да действате стъпка по стъпка, за да си направите собствен натурален чесън на прах :
Обелете и нарежете на ивички произволно количество скилидки чесън. Поставете ги в тава, като по желание може да я предварително я покриете с хартия за печене, без да я намаслявате. Сложете ги във фурната на ниска температура (не повече от 80 ºC) за няколко часа, докато филийките чесън станат съвсем сухи и трошливи. След това ги смелете в кафемелачка, хаванче или блендер.
Вашият домашен чесън на прах вече е готов!