Плодовете и зеленчуците съдържат всички необходими витамини и минерали, които също отговарят на нуждите на организма. Но колко безопасни и здравословни са те?
Напълно е възможно да проверите зеленчуците и плодовете за съдържание на химикали „на око“ и без сигурни лабораторни тестове. Бъдете особено внимателни към несезонните зеленчуци и плодове, каза Георги Суслянок, доцент в катедрата по биотехнологии в Московския университет.
"Естествено отгледаните домати не трябва да са много големи.
Според експертът трябва да обърнете внимание не само на размера, цвета и миризмата. Например краставиците трябва да имат семена и ако те почти отсъстват зеленчукът е отглеждан с пестициди. При ябълките, добави експертът трябва да се търсят петна и други „малки недостатъци”, защото те просто показват липсата на химикали в тях.
А наличието на черни точки върху ягодите издава съдържанието на нитрати. В пулпата на динята не трябва да има жълти влакна. Те също са признак за наличие на нитрати. Суслянок посъветва да не се купуват зеленчуци и плодове извън сезона и по възможност да се отдава предпочитание на местното производство.