Как се определя дали имате непоносимост към глутен?
За съжаление доста хора въобще не знаят, че имат този проблем, който носи риск за здравето им.
Цьолиакия е заболяване, свързано с непоносимостта към глутен. Това е много често срещано явление, от тази болест страда 1 на всеки 100 човека на планетата.
Как да реагираме, ако имаме непоносимост към глутен?
С оглед на това здравето се контролира чрез диета без глутен.
Много хора с подобни нарушения са склонни да предприемат мерки възможно най-бързо, без да се консултират с лекар.
Те определят собствената диета и се придържат към храни без глутен.
Въпреки това, по-добре е да бъде човек напълно сигурен дали има този проблем, тъй като това е болест, която се развива в дългосрочен план и е желателно да бъде под наблюдението на лекар или диетолог за спазването на една балансирана диета.
Както и при други здравословни проблеми, цьолиакия или глутенова непоносимост трудно да открива, най-вече когато не знам за всички симптоми.
Какви симптоми предупреждават, че човек има проблеми с глутен?
Първо се препоръчва да се направи изследване на кръвта, най-вече ако пациентът е с фамилна анамнеза или има един от следните здравословни проблеми:
Автоимунно заболяване на щитовидната жлеза;
Херпетиформен дерматит;
Синдром на раздразнените черва;
Диабет тип 1.
Този анализ също така ще се наложи, ако пациентът има един или повече от следните симптоми:
Често подуване на корема и газове
Синдром на раздразненото черво и киселинен рефлукс
Запек или диария (хронична, повтаряща се ежедневно)
Редовна гадене и повръщане
Забавяне в развитието или липса на растеж (при деца)
Загуба внезапна на тегло и неочаквано надебеляване
Главоболие и мигрена
Болки в ставите
Дългосрочна (хронична) умора
Депресия или чувство за повишена тревожност
Хронично акне или екзема (хронична)
Анемия
Понякога се прави и чревна биопсия.
Всякакви алтернативни методи за диагностика трябва да се избягват, тъй като и неправилната диагноза може да доведе до редица неблагоприятни промени в здравословното състояние.
Как да реагираме, ако имаме непоносимост към глутен?
Препоръчително е да се опитате да спазвате диета без глутен в продължение на 60 дни, така да се каже, емпирично да се потвърди, че симптомите намаляват.
Запомнете – тези храни са без глутен:
-киноа
-елда
-ориз
-сорго
При закупуване на храна трябва внимателно да четете етикета за състава.
Ако не сте в състояние да елиминирате напълно глутена от диетата си, това е знак, че ви трябва опитен диетолог.