Ето как правилно да печете скумрия на скара - Най-добрите ресторанти така я приготвят!

вход през zajenata.bg
За Жената
Ето как правилно да печете скумрия на скара - Най-добрите ресторанти така я приготвят!
4061
Снимков материал: pixabay.com
Ето как правилно да печете скумрия на скара - Най-добрите ресторанти така я приготвят!

Скумрията е много популярна и здравословна риба. Богата е на витамини, етерични масла, минерали и аминокиселини и минерали.

Пече се във фурна, на скара и барбекю, маринова се (от маринована скумрия без термична обработка се получава един от видовете на прочутата руска „сельодка“, просто вълшебно мезе за водка), пържи се или се опушва. Най-важното при приготвянето на скумрия на скара е да създадете подходящия сос.

Първо, естествено, правите това във въображението си, тоест планирате от какво ще се състои; а после и наяве. Например, ако сосът е лек и пухкав, неговият вкус ще се изгуби на фона на уханията от рибата.

Затова печена скумрия е препоръчително да се придружава с пикантни и донякъде груби сосове. Какви са общите принципи за печена скумрия на скара? За печене на скара избирате прясна, неповредена риба.

Тя има черен гръб, сини шарки и леко коремче. Отстранявате перките, хрилете, вътрешностите и я измивате отвътре и отвън. По ваш избор отрязвате главата или я оставяте. За да изпечете скумрия с хрупкава коричка, я подсушавате с хартиени кърпи, след като я измиете и почистите.

Можете да печете рибата цяла или разделена на порции. Универсалната марината за печене на скумрия съдържа съставки като бяло вино, лимонов сок, соев сос, оцет, може и сметана. Допълват се и още елементи, в зависимост от конкретната рецепта и познанията на готвача.

Препоръчително е да не използвате много подправки, иначе вкусът на ястието рискува да не е перфектен. За да не стане рибата твърде суха, след печенето я полейте с лимонов сок, прибавете няколко капки растително масло (за целта обикновено ползват зехтин) и я увийте в алуминиево фолио.

Ако печете цяла риба, е добре да направите малки дупки по нея с нож. Така най-добре ще поеме маринатата. Натъркате ли я пък с разтопено краве масло, ще хване златиста коричка. Преди печене скумрията се маринова минимум четвърт час. Може да я сервирате с ориз, зеленчукови салати или картофи.

Не забравяйте, че при сервиране на скумрия са подходящи пикантни сосове. Ето и една по-специална рецепта от световната кухня. Печена скумрия по мексикански

Съставки: 1 средно голяма скумрия, няколко скилидки чесън, 1 лимон, малка глава лук, 1 люта чушка, растително масло, 1 стрък кориандър, смлян черен пипер, сол. Чистенето на скумрия ще Ви отнеме секунди – разберете как

1. Изчиствате рибата, махате главата и перките. Изрязвате внимателно филетата от двете страни. За да направите това, поставяте рибата на една страна, с остър нож срязвате покрай гръбнака от опашката към главата и отделяте филето.

След това обръщате рибата от другата страна и повтаряте действията. След това почиствате костите във филетата и остатъците от перките.

2. Измивате лимона, подсушавате го, разполовявате го и изстисквате сока в купичка.

3. Обелвате чесъна и лука и ги нарязвате на ситно.

4. Измивате лютата чушка, отрязвате дръжката и отстранявате семките. Самата чушка се смила на ситно. При работа с нея е най-добре да си сложите кухненски ръкавици, иначе може да получите леки и дразнещи кожни опарвания.

5. Премахвате пожълтелите листа на кориандъра. След това го измивате, подсушавате и разтривате. 

6. Приготвяте марината. За целта смесвате в съд чесън, черен пипер и кориандър - с лимонов сок, лук, сол и олио.

7. Потапяте филетата в маринатата и ги оставяте в херметически затворения съд за 10-15 минути. По желание може да сложите съда в хладилника.

8. Сетне рибата може да се сложи на скара и да се пече от двете страни до готовност (това означава приблизително 5-6 минути за всяка страна), като от време на време се полива с остатъците от маринатата, за да не съхне.

9. Сервирате с пържени картофи и лютивичък сос!

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft