Скумрията е много популярна и здравословна риба. Богата е на витамини, етерични масла, минерали и аминокиселини и минерали.
Първо, естествено, правите това във въображението си, тоест планирате от какво ще се състои; а после и наяве. Например, ако сосът е лек и пухкав, неговият вкус ще се изгуби на фона на уханията от рибата.
Затова печена скумрия е препоръчително да се придружава с пикантни и донякъде груби сосове. Какви са общите принципи за печена скумрия на скара? За печене на скара избирате прясна, неповредена риба.
Тя има черен гръб, сини шарки и леко коремче. Отстранявате перките, хрилете, вътрешностите и я измивате отвътре и отвън. По ваш избор отрязвате главата или я оставяте. За да изпечете скумрия с хрупкава коричка, я подсушавате с хартиени кърпи, след като я измиете и почистите.
Можете да печете рибата цяла или разделена на порции. Универсалната марината за печене на скумрия съдържа съставки като бяло вино, лимонов сок, соев сос, оцет, може и сметана. Допълват се и още елементи, в зависимост от конкретната рецепта и познанията на готвача.
Препоръчително е да не използвате много подправки, иначе вкусът на ястието рискува да не е перфектен. За да не стане рибата твърде суха, след печенето я полейте с лимонов сок, прибавете няколко капки растително масло (за целта обикновено ползват зехтин) и я увийте в алуминиево фолио.
Ако печете цяла риба, е добре да направите малки дупки по нея с нож. Така най-добре ще поеме маринатата. Натъркате ли я пък с разтопено краве масло, ще хване златиста коричка. Преди печене скумрията се маринова минимум четвърт час. Може да я сервирате с ориз, зеленчукови салати или картофи.
Не забравяйте, че при сервиране на скумрия са подходящи пикантни сосове. Ето и една по-специална рецепта от световната кухня. Печена скумрия по мексикански
Съставки: 1 средно голяма скумрия, няколко скилидки чесън, 1 лимон, малка глава лук, 1 люта чушка, растително масло, 1 стрък кориандър, смлян черен пипер, сол. Чистенето на скумрия ще Ви отнеме секунди – разберете как
1. Изчиствате рибата, махате главата и перките. Изрязвате внимателно филетата от двете страни. За да направите това, поставяте рибата на една страна, с остър нож срязвате покрай гръбнака от опашката към главата и отделяте филето.
След това обръщате рибата от другата страна и повтаряте действията. След това почиствате костите във филетата и остатъците от перките.
2. Измивате лимона, подсушавате го, разполовявате го и изстисквате сока в купичка.
3. Обелвате чесъна и лука и ги нарязвате на ситно.
4. Измивате лютата чушка, отрязвате дръжката и отстранявате семките. Самата чушка се смила на ситно. При работа с нея е най-добре да си сложите кухненски ръкавици, иначе може да получите леки и дразнещи кожни опарвания.
5. Премахвате пожълтелите листа на кориандъра. След това го измивате, подсушавате и разтривате.
6. Приготвяте марината. За целта смесвате в съд чесън, черен пипер и кориандър - с лимонов сок, лук, сол и олио.
7. Потапяте филетата в маринатата и ги оставяте в херметически затворения съд за 10-15 минути. По желание може да сложите съда в хладилника.
8. Сетне рибата може да се сложи на скара и да се пече от двете страни до готовност (това означава приблизително 5-6 минути за всяка страна), като от време на време се полива с остатъците от маринатата, за да не съхне.
9. Сервирате с пържени картофи и лютивичък сос!