В миналото празничната трапеза се е подреждала върху слама на земята, в югоизточния ъгъл на стаята. Днес тази традиция не е спазвана, но все още има хора, които не пропускат да поставят шепа слама под покривката на масата, преди да са подредили гозбите върху нея.
Това са коледните пости, които биват спазвани от много хора. Ястията на празничната трапеза са постни, а броят им задължително трябва да е нечетен – 7, 9 или 12. 5 неща, които задължително слагаме на трапезата за Бъдни вечер, но не всеки знае символиката им Върху софрата се поставят питка с пара, чесън, лук, мед, варено жито, орехи, чушки с ориз, постни сарми, вино, чушки с боб, тиквеник и други. Питката с пара, наречена „Боговица“, е с фундаментално значение, когато говорим за този празник. В редовете по-долу ще ви разкажем как се раздава питката на Бъдни вечер и какви традиции е нужно да се спазват.
Когато семейството се събере, трапезата се прекадява с тамян. След това се минава през всички помещения. Най-възрастният член от семейството – стопанинът, разчупва питката и първото парче поставя пред иконата на Богородица. Останалите парчета от питката се раздават на семейството по старшинство. Този, в който е парата, ще има добра година, очакват го сполуки, здраве и късмет.
По стар обичай момите поставяли залък от питката под възглавницата си. Момъкът, който им се присъни, ще е този, за който ще се омъжат. Всички от семейството трябва да вкусят от различните ястия, за да имат късмет през цялата година.
Накрая на вечерта всеки разчупва по един орех. Ако той е пълен, няма да боледува. Ако е развален, възможно е да се сблъска със здравословни проблеми. В полунощ домовете на хората биват посещавани от коледари. Песните им са за здраве, берекет и благополучие. На Бъдни вечер трапезата не се вдига, защото се счита, че така ще избяга късметът.