Ето как се вари жито за Задушница - всички тънкости, за да не стане кашаво, а вкусно и сочно:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Ето как се вари жито за Задушница - всички тънкости, за да не стане кашаво, а вкусно и сочно:
186761
Източник: supichka.com
Снимков материал: pixabay.com
Ето как се вари жито за Задушница - всички тънкости, за да не стане кашаво, а вкусно и сочно:

В православния календар има няколко големи задушници - дните, в които отдаваме почит на близките, които сме изгубили, и се молим за покой на душите им. Църквата ни отбелязва три големи Задушници - Месопустна задушница, Архангелова задушница и Черешова задушница.

Задушница

Традиционно на този празник се приготвят питки, сладкиши и най-вече - варено жито за помен .

Всичко приготвено се раздава на близки или на гробищата. Сигурно и вие си имате любима рецепта за варена пшеница за Задушница , но днес ви предлагаме да опитате нашата - приготвено така, житото за помен не става кашкаво, а зърната запазват целостта си. Самото сварено жито е умерено сладко и много вкусно с предложените добавки. Ето всички тънкости и рецептата за варено жито за Задушница :

Варено жито за Задушница

Продукти:

500 гр.жито (пшеница)

1 ч.ч.натрошени орехи

500 гр.обикновени или маслени бисквити, предварително смлени (може да замените с галета или запечено на сух тиган брашно - да порозовее)

настъргана лимонова кора

ванилия

пудра захар

по желание - стафиди

жито за Задушница

Приготвяне:

Първо накиснете житото в хладка вода с щипка сол за няколко часа, най-добре от предната нощ. След като житото се е накиснало добре, го прехвърлете в тенджера с вода, която го покрива с 1-2 пръста, и варете на тих огън за около 10 минути до омекване. По време на варенето разбърквайте внимателно. След като се свари, житото се отцежда от водата и се изсипва и разстила върху памучна кърпа на тънък пласт.

Това се прави, за да се отцеди пшеницата от излишната вода и за да изстине.

Настържете лимонената кора, смелете орехите и бисквитите. Вместо бисквити може да използвате галета или запечено на сух тиган брашно - колкото да порозовее.

След като житото е изстинало, прехвърлете го в голям съд, добавете останалите съставки без пудрата захар.

Разпределяте житото в чашки или в някаква подходяща купа и поръсете обилно с пудра захар на дебел слой. Отгоре може да украсите, като направите с остър предмет кръст в слоя пудра захар или пък насипете смлени бисквити под формата на кръст.

И не забравяйте да кажете: Бог да прости!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft