Лозовите листа са неизменен атрибут при приготвянето на вкусни сарми. За целта се използват младите листенца на асмата, набрани през пролетта.
Именно на последния метод се спряхме днес и смятаме да ви разкрием всички тайни на лозовите листа в буркани - от брането до затварянето.
Кои са идеалните листа и как да ги берете?
Изберете средно големи листа, които са с размер от 10 до 13см. Те са по-нежни от по-големите листа, но по-здрави от твърде малките листа и ще поберат повече плънка. Следващата стъпка е просто да откъснете стъблото от лозата. Стъблото ще бъде отрязано по-късно, но запазването му засега предпазва листата от разкъсване при бране и дава на листата повече дълготрайност, докато се съхраняват.
От какво имате нужда, за да консервирате лозови листа
- Лозови листа (с размерите на длан)
- Сол
- Лимонена киселина
Как да ги консервирате в буркани?
Стъпка 1:
Измийте старателно листата, като обърнете специално внимание на гърба, където насекомите снасят яйцата си.
Стъпка 2:
Разделете листата на купчини по десет, като се уверите, че всички листа са обърнати в една и съща посока.
Стъпка 3:
Изсипете 8 чаши вода в тенджера и я оставете да заври, след което да къкри на слаб огън. С помощта на щипки внимателно поставете една партида (10 листа) във водата за 15 секунди, след това внимателно обърнете цялата купчина и потопете за още 15 секунди.
Стъпка 4:
След бланширане на листата за 30 секунди, ги извадете върху кухненска хартия или дъска. Продължете с останалите купчинки. След като водата се отцеди от листата, навийте всяка купчинка на руло с форма на пура. По желание може да сложите щипка сол.
Стъпка 5:
Завържете всяка купчина лозови листа с конец. Това ще им помогне да не се развиват в буркана.
Стъпка 6:
Сварете три чаши вода и разбъркайте солта и лимонената киселина, докато се разтворят напълно. Поставете навитите листа в стерилизиран буркан и ги залейте с подсолена вода, оставяйки ¼ свободно пространство.
Затегнете капака и стерилизирайте във вряща вода за 10 минути.