Ето как се прави домашна боза - досущ като тази в магазина, но без подсладителите и консервантите:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Ето как се прави домашна боза - досущ като тази в магазина, но без подсладителите и консервантите:
Ето как се прави домашна боза - досущ като тази в магазина, но без подсладителите и консервантите:
5779
Ето как се прави домашна боза - досущ като тази в магазина, но без подсладителите и консервантите:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Бозата е от онези ориенталски вкусотии, които всяко българче свързва с детството си. Спомням си, че навремето даже ходехме да си наливаме боза в туби от Брацигово и Батак, където приготвяха най-вкусната домашна боза!

Ако и вие сте почитатели на тази освежаваща ферментирала напитка, днес имаме за вас рецептата за вкусна домашна боза :

Домашна боза - рецепта

В голяма тенджера сложете 1 кг царевично брашно с 10 л хладка вода. Оставете тенджерата за една нощ.

На другия ден сложете на слаб огън да се готви около 2 часа. По време на варенето е необходимо сместа да се разбърква по-често с дървена лъжица.

Отделно в чаша натрошете 50 г мая в хладка вода и оставете да шупне. Когато маята се удвои, добавете я в тенджерата и разбъркайте добре.

боза рецепта

Прецедете сместа през тензух и по желание подсладете. 

Когато бозата е изстинала, я налейте в чисти бутилки, които ще съхранявате на хладно.

домашна боза

Ако това количество ви е голямо, намалете пропорционално съставките, защото бозата трябва да се изпие през следващите няколко дни, тъй като не съдържа никакви консерванти и подобрители.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft