Сигурно ако не сте опитвали, поне сте чували за прочутото имамбаялдъ - ястието, което толкова се усладило на имама, че той баялдисал (т.е. умрял) от преяждане.
Имамбаялдъ по турски
Продукти:
4 патладжана
2 моркова
1 глава лук
700- 800 гр.домати
сол
черен пипер
магданоз
дафинов лист
чесън - 3 - 4 скилидки
Приготвяне:
Първо цепнете патладжаните или ги разрежете на две по дължина, издълбайте ги, осолете и оставете за час да си пуснат горчивия сок. Измийте ги и подсушете, след което хубаво ги изпържете от всички страни в нагорещено олио. В същата мазнина изпържете нарязаните на ситно моркови, лук, вътрешността от патладжаните. Добавете настърганите домати, чесъна, солта, черния пипер, магданоза и дафиновия лист. Оставете да къкри на тих огън, докато изври водата.
Намаслете тавата, в която ще печете, а на дъното изсипете един пласт от сместа. Напълнете патладжанените лодки с няколко лъжици от сместа. Отгоре подредете резенчета домат (може и люта чушка) и печете ястието на 180 градуса за 30 минути. Поръсете с нарязан магданоз и поднесете ястието.