Киселото мляко , особено домашното, се слави като един от най-полезните продукти за човешкото здраве. Затова е хубаво да знаем как да си го приготвим правилно, така че да можем да извлече максимума от консумацията му.
РЕЦЕПТА 1
Продукти:
2 литра прясно мляко (за предпочитане домашно, с високо съдържание на мазнини)
200 г готово кисело мляко
1 супена лъжица заквасена сметана
Начин на действие:
Сварете млякото и го оставете да изстине, но не напълно, трябва да е топло. Сложете 200 г кисело мляко и 1 супена лъжица заквасена сметана в купа, разбъркайте и започнете да добавяте по малко от топлото мляко и бъркайте с лъжица до гладкост.
Изсипете сместа обратно в млякото и разбъркайте добре. След това изсипете готовото мляко в подходящи съдове и покрийте с капак или прозрачно фолио. Оставете ги на топло някъде близо до източник на топлина (или ги увийте в топло одеяло) и оставете за една нощ.
РЕЦЕПТА 2 - Кисело мляко, което се реже с нож
Продукти:
1 литър прясно мляко
250 г кисело мляко / заквасена сметана /
(4 супени лъжици захар, 2 пакетчета ванилия - по желание)
Начин на действие:
Сложете 500 мл мляко на огъня и оставете да заври. След това оставете настрана и оставете леко да изстине (отстранете каймака от повърхността).
Сложете 500 мл мляко в отделен съд на стайна температура и в него разтворете киселото мляко. За всички, които искат сладък вариант на този млечен продукт, добавете захар и ванилия към млякото, а за всички останали пропуснете тази стъпка.
Смесете добре. Започнете да добавяте топло мляко (проверете с пръст дали се е охладило достатъчно) в студеното мляко, като бъркате непрекъснато. Прехвърлете в подходящи съдове, покрийте отгоре със стреч фолио. Подредете ги в широка тенджера и залейте с вряла вода (така ще са топли). Отгоре покрийте с капак.
Оставете да се охлади до стайна температура за 6-7 часа, след което поставете в хладилник за един час. Това кисело мляко е толкова твърдо, че можете да го нарежете с нож.