Вече правя САМО така доматите за зимнина: Траят до 2 години и отиват на всяко ястие

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Вече правя САМО така доматите за зимнина: Траят до 2 години и отиват на всяко ястие
Вече правя САМО така доматите за зимнина: Траят до 2 години и отиват на всяко ястие
257418
Вече правя САМО така доматите за зимнина: Траят до 2 години и отиват на всяко ястие
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Това е отлична, доказана рецепта, използвана от нашите баби за приготвяне на домати за зимата . Имат дълъг срок на годност, много са вкусни и можете да ги добавите към всички ястия, които включват домати. Ето какво ви трябва за тази изпитана рецепта:

Домати за зимнина

Продукти: 

  • 5 кг домати
  • 2 супени лъжици сол
  • 2 супени лъжици захар
  • 1 връзка листа пресен магданоз
  • 1 връзка пресни листа целина
  • стъклени буркани, добре измити и стерилизирани
  • метални капачки

По желание във всеки буркан може да се сложи и люта чушка

зимнина от домати

Приготвяне: 

Доматите се измиват добре под течаща вода и се обелват. За по-лесно обелване е най-добре да използвате метода топла-студена вода. А именно, направете във всеки домат малък разрез като "х", след това го сложете в гореща вода за няколко секунди, след което веднага го прехвърлете в много студена вода. По този начин люспата се отделя бързо и лесно от домата.

домати зимнина

Белените домати се нарязват на парчета, добавят се сол, захар и ситно накълцани магданоз и целина (предварително измити със студена вода и отцедени – оставете да изсъхнат върху кухненска кърпа за половин час).

Разбъркайте добре съставките, за предпочитане с решетъчна лъжица. След това започнете да пълните бурканите, като е необходимо да ги притиснете добре с пластмасова лъжица, за да няма празно място.

домати в буркани

Когато се подредят добре, затворете бурканите с предварително стерилизирани във фурната метални капачки или просто забърсани с медицински спирт. Затворените буркани трябва да се стерилизират за половин час по един от двата начина:

ПЪРВИ НАЧИН: Наредете ги в голяма и широка тенджера, постлана на дъното с кухненска кърпа. Бурканите не трябва да се допират един до друг. В тенджерата се налива вода до ниво - два пръста под капаците.

Сложете на огън и загрейте на умерена температура. След като водата заври, оставете я да поври половин час, след това изключете котлона и оставете бурканите да изстинат във водата.

домати в буркани

ВТОРИ НАЧИН: Бурканите се нареждат в по-дълбока тава без вода, също така, че да не се допират, след което се слагат във фурна, която е включена на 100 градуса. Оставете ги така за два часа, след което изключете фурната и ги оставете вътре, докато изстинат. Така приготвените домати имат трайност 2 години. 

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft