Септември и октомври са времето, когато събираме реколтата от орехи . Със сигурност мнозина, докато разтварят черупката на тези вкусни ядки, се питаха: „Не бих ли могъл да си отгледам дърво с този вкусен плод?“
Отговорът е - да, можете! Обикновен орех може да се покълне и да се използва за отглеждане на пълноценно дърво . Днес ще ви кажем как да го направите правилно - как да си отгледате орехово дърво от орехче :
КАК ДА ПОКЪЛНЕТЕ ОРЕХ
Можете да засадите ядките както през есента, така и през пролетта. Не е необходимо семената да се подготвят за сеитба през есента, но този метод се използва само в южните райони, където температурите са по-високи.
В случай на места с по-студен климат, мразове и леко снежна зима, е желателно пролетно засяване, което изисква специални действия, които ще бъдат разгледани по-долу.
ПРОЦЕС НА ПОКЪЛВАНЕ
Избор на ядка
За засаждане е по-добре да изберете големи ядки с тънка черупка. Подходящи за засяване са само прясно събрани, неповредени ядки без видими дефекти на черупката.
Ядките трябва да бъдат с правилна форма, светли на цвят и повече или по-малко равномерни. Това гарантира, че ядката ще бъде голяма, вкусна, леко сладка, без горчивина и лесно ще се вади.
Не купувайте орехи за покълване в магазина, защото не е известно кога са събрани. Старите орехи не са добри, те са сухи в средата и няма да покълнат.
Мнозина са загрижени дали отглежданият разсад ще наследи характеристиките на майчиното растение. Според статистиката това се случва в 60% от случаите. Понякога от засадена ядка израства дърво, което дава дори по-качествени плодове от използваните за засаждане.
Покълване у дома
Покълването на ореховите ядки у дома се извършва по следния начин: трябва да се поставят в съд с топла (45-50 градуса) вода.
След два дни отцедете водата, оставяйки малко на дъното, и държете съда на топло място за 2-3 седмици. След това време ядките ще покълнат.
Ореховият разсад е удобен за отглеждане у дома в пластмасови половинлитрови контейнери. Дъното на съда се пробива, за да се отцеди излишната влага. Контейнерите се пълнят с градинска пръст, а покълналите орехи се поставят на дълбочина до 5 сантиметра, с корените надолу и издънките нагоре.
Покълването на ядките отнема 2-3 седмици и след месец разсадът достига височина 10 сантиметра и трябва да се трансплантира в по-голям контейнер. В края на май, когато студовете вече не са ужасни, растенията могат да бъдат засадени на открито.
Интересното е, че ядките, засети в земята през есента, ще започнат да покълват едва в края на май и до есента ще достигнат височина само от 10 до 20 сантиметра.
Засаждане в земята
Ореховият разсад се поставя в почвата до такава дълбочина, че кореновите шийки да се издигат на 3-4 см над нивото на почвата. Корените трябва да бъдат добре разперени. След като сложите разсада, запълнете ямките с пръст, мулчирайте и полейте.
Не е необходимо орехите да се торят при засаждане, тъй като това е напълно непретенциозно дърво. Важно е да запомните, че дървото ще израсте значително с течение на времето. Разстоянието до най-близката сграда трябва да бъде около 5 метра. Не препоръчваме засаждане на ядка в близост до сгради, защото мощна коренова система на растението може да повреди основите.