Ето как си отгледах орехово дърво от орехче - сега ядем на корем и пази сянка на двора:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Ето как си отгледах орехово дърво от орехче - сега ядем на корем и пази сянка на двора:
57210
Снимков материал: pixabay.com
Ето как си отгледах орехово дърво от орехче - сега ядем на корем и пази сянка на двора:

Септември и октомври са времето, когато събираме реколтата от орехи . Със сигурност мнозина, докато разтварят черупката на тези вкусни ядки, се питаха: „Не бих ли могъл да си отгледам дърво с този вкусен плод?“

вкусен орех

Отговорът е - да, можете! Обикновен орех може да се покълне и да се използва за отглеждане на пълноценно дърво . Днес ще ви кажем как да го направите правилно - как да си отгледате орехово дърво от орехче :

КАК ДА ПОКЪЛНЕТЕ ОРЕХ

Можете да засадите ядките както през есента, така и през пролетта. Не е необходимо семената да се подготвят за сеитба през есента, но този метод се използва само в южните райони, където температурите са по-високи.

разсад орех

В случай на места с по-студен климат, мразове и леко снежна зима, е желателно пролетно засяване, което изисква специални действия, които ще бъдат разгледани по-долу.

ПРОЦЕС НА ПОКЪЛВАНЕ

Избор на ядка

За засаждане е по-добре да изберете големи ядки с тънка черупка. Подходящи за засяване са само прясно събрани, неповредени ядки без видими дефекти на черупката.

орехи черупки

Ядките трябва да бъдат с правилна форма, светли на цвят и повече или по-малко равномерни. Това гарантира, че ядката ще бъде голяма, вкусна, леко сладка, без горчивина и лесно ще се вади.

Не купувайте орехи за покълване в магазина, защото не е известно кога са събрани. Старите орехи не са добри, те са сухи в средата и няма да покълнат.

шепа орехи

Мнозина са загрижени дали отглежданият разсад ще наследи характеристиките на майчиното растение. Според статистиката това се случва в 60% от случаите. Понякога от засадена ядка израства дърво, което дава дори по-качествени плодове от използваните за засаждане.

Покълване у дома

Покълването на ореховите ядки у дома се извършва по следния начин: трябва да се поставят в съд с топла (45-50 градуса) вода. 

покълване орехи

След два дни отцедете водата, оставяйки малко на дъното, и държете съда на топло място за 2-3 седмици. След това време ядките ще покълнат.

покълнали орехи

Ореховият разсад е удобен за отглеждане у дома в пластмасови половинлитрови контейнери. Дъното на съда се пробива, за да се отцеди излишната влага. Контейнерите се пълнят с градинска пръст, а покълналите орехи се поставят на дълбочина до 5 сантиметра, с корените надолу и издънките нагоре.

разсад орехи

Покълването на ядките отнема 2-3 седмици и след месец разсадът достига височина 10 сантиметра и трябва да се трансплантира в по-голям контейнер. В края на май, когато студовете вече не са ужасни, растенията могат да бъдат засадени на открито.

пресаждане орехи

Интересното е, че ядките, засети в земята през есента, ще започнат да покълват едва в края на май и до есента ще достигнат височина само от 10 до 20 сантиметра.

Засаждане в земята

Ореховият разсад се поставя в почвата до такава дълбочина, че кореновите шийки да се издигат на 3-4 см над нивото на почвата. Корените трябва да бъдат добре разперени. След като сложите разсада, запълнете ямките с пръст, мулчирайте и полейте.

отглеждане орехи

Не е необходимо орехите да се торят при засаждане, тъй като това е напълно непретенциозно дърво. Важно е да запомните, че дървото ще израсте значително с течение на времето. Разстоянието до най-близката сграда трябва да бъде около 5 метра. Не препоръчваме засаждане на ядка в близост до сгради, защото мощна коренова система на растението може да повреди основите.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft