Загорялата в тавата манджа е проблем, с който се е сблъсквала всяка жена. Почистването ѝ обаче никак не е лесна задача - обикновено е свързано с усърдно търкане и жулене, което може да повреди покритието на съдовете, в които готвим.
Ето какво трябва да направите:
Първо изстържете колкото е възможно повече храна с гъба или кухненска четка. Премахването на възможно най-много остатъци прави останалата част от почистването ви по-малко лесна. След това помислете за материала на вашите съдове за готвене. Ако тиганът или тенджерата е чугунен (но не емайлиран), покрийте изгорелите места с едра сол и изтъркайте с кърпа за съдове.
В противен случай напълнете тенджерата с вода и добавете 1/4 чаша сода за хляб. Оставете течността да заври, след това изключете котлона и оставете тенджерата да кисне един час. След като изхвърлите течността, изстържете останалата загоряла манджа с дървена лъжица или гумена шпатула. Избягвайте метални прибори, които могат трайно да надраскат повърхността.