Ето как ще изглеждат след 30 години хората, които се хранят с ултрапреработена храна

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Ето как ще изглеждат след 30 години хората, които се хранят с ултрапреработена храна
1872
Снимков материал: pixabay.com
Ето как ще изглеждат след 30 години хората, които се хранят с ултрапреработена храна

От десетилетия лекарите предупреждават, че ултрапреработената храна е най-лошият възможен начин на хранене за нашите тела. Все още обаче има много, които харесват така наречената "нездравословна храна", но може би след този текст ще промените решението си.

Всъщност в ерата на технологичния напредък и наличието на изкуствен интелект не е трудно да се предвиди бъдещето. Британците са провели интересен експеримент. А именно те са с изкуствен интелект, поставиха задача, която по определени параметри направи снимка как ще изглежда човек след 30 години, ако цял живот яде ултрапреработена храна. И така се роди "Майкъл".

Раменете му са огънати под тежестта на огромен, подут корем и извисяващи се „мъжки гърди“. Кожата му е покрита с акне, краката му са подути и инфектирани с рани, докато той гледа зловещо през жълтеникави очи с тъмни кръгове под тях. Майкъл не е герой от филм на ужасите, вече е генерирана картина на средностатистически британец на около 30 години, чиято диета се основава на бързо хранене.

Резултатите от десетилетия лошо хранене не са добри. Освен очевидните последици от фитнеса, здравето му също е застрашено по много начини. Майкъл има астма, депресия и тревожност, а също така има проблеми със съня – всички тези проблеми са причинени или влошени от наднорменото тегло.

Той е изложен на риск от диабет тип 2 и сърдечни заболявания, което го прави кандидат за инфаркт или евентуален инсулт. Този "модел" е създаден в рамките на доклада на компанията за доставка на храна. Тяхното проучване има за цел да повиши осведомеността за дългосрочните последици от модерните хранителни навици във Великобритания. През последните няколко десетилетия ултрапреработената храна, която е силно преработена и пълна с добавки, се превърна в основен елемент на съвременната британска диета. Има още доказателства, че газираните напитки, тортите и готовите желета причиняват редица здравословни проблеми, включително рак.

Проучванията показват, че хората, които ядат ултрапреработена храна, са млади. И все пак е шокиращо, че тази храна представлява 57% от диетата на средната британка и още по-шокиращо, че представлява 66% от диетата на децата. Както показват официалните данни, британците консумират повече ултрапреработени храни от всяка друга страна в Европа.

Степента на затлъстяване е значително по-висока, отколкото през последните десетилетия, а последните данни показват, че всеки четвърти възрастен е с наднормено тегло, което означава, че те имат по-високо тегло на ниво, което увеличава риска от заболяване. В някои части на Великобритания този процент достига до почти половината от местното население. Степента на затлъстяване при децата е също толкова обезпокоителна, като едно от осем деца на възраст от 2 до 15 години вече е класифицирано като затлъстяло.

За да влошат нещата, почти две трети от британците не са наясно с дългосрочните последици от свръхпреработените храни, въпреки че три четвърти от тях казват, че искат да се хранят по-здравословно, но нямат време или пари за това.

– Ултрапреработената храна сама по себе си не е вредна, но когато преобладава в диетата ни и замества пресни, питателни храни, може да увеличи риска от дългосрочни здравословни проблеми като сърдечни заболявания, метаболитни нарушения и дефицит на хранителни вещества. Балансираната диета, пълна със свежи, пълноценни съставки, е ключова за предотвратяване на хронични заболявания и поддържане на цялостното здраве – каза д-р Хилари Джонс, общопрактикуващ лекар.

Тя подчерта, че готвенето у дома е един от най-ефективните начини за намаляване на вноса на ултрапреработени храни и поддържане на балансирано хранене. Влиянието на храната джан все повече се забранява от британски експерти, тъй като някои подозират, че тази храна може да съдържа продукти, които причиняват увеличаване на броя на случаите на рак при хора над 50 години.

Професор Чарлз Суонтън, онколог и главен клиницист в Cancer Research UK, казва, че има "тревожна" тенденция в нездравословната храна.

Говорейки пред Американското дружество по клинична онкология, той каза, че изследванията показват, че някои случаи на ранен рак на дебелото черво могат да бъдат „подтикнати“ от бактерии в червата, които присъстват при хора с нисък прием на фибри и висок прием на захар.

– Това, което виждаме в някои проучвания е, че туморите при пациенти с ранен рак на червата имат мутации, които могат да бъдат причинени от микробни видове. Смята се, че мутациите намаляват способността на организма да се бори с предраковите клетки, подчерта той.

Съветите на лекарите са изцяло базирани на диета или поне намалени до минимални храни, като сладкиши, торти, сладкиши, чипс, газирани напитки, бързо хранене като пица и бургери, пише Daily mail.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft