Средното тегло на японските жени от всички възрастови категории никога не надвишава 60 кг!
Обикновено както момичетата, така и възрастните дами тежат не повече от 45–55 кг при височина 160 см, и това въпреки факта, че най-здравата нация в света има огромен апетит! В Япония цари истински култ към храната, но в същото време и култ към хармония. А дамите от Сттраната на изгряващото слънце успяват да постигнат тези невероятни резултати благодарение на една популярна диета .
Днес има много вариации на японската диета , но в основите си тя има две особености: наличието на всички продукти в менюто и наличието в нея на голямо количество кафе, което при желание може да бъде заменено с чай. Ето и режима на японската диета по дни:
Японска диета за 14 дни
Първото и най-важно нещо е, че това не е просто двуседмично японско меню.
По правило закуската, обядът и вечерята на един японец се състоят от поне две ястия, в които има и месо, и ориз, и ферментирали зеленчуци, и гъби, и зеленчуци.
По време на диетата се спазват три хранения на ден, обмислени до най-малки детайли, но стандартният брой калории на ден вече е намален наполовина.
Поради ниското съдържание на калории тялото започва спешно да изгаря натрупаните мазнини и до края на втората седмица стрелката на кантара ще покаже с 8 кг по-малко. Това е 15% от теглото на една обикновена японка!
Ден 1
Закуска: кафе без захар.
Обяд: две варени яйца, салата от зеле, подправена с масло, и чаша доматен сок.
Вечеря: парче варена или пържена риба (около 150 г).
Японската диета е характерна с почти пълна липса на закуска. Всеки ден започва с чаша кафе, но понякога този елемент се променя малко, което можете да видите от таблицата по-долу.
Ден 2
Обяд: пържена или варена риба със салата от пресни зеленчуци (зеле, домат, краставица, зелении).
Вечеря: филийка варено говеждо месо (100 г) и чаша кисело мляко.
Ден 3
Закуска: черно кафе с крекер.
Обяд: тиквички, пържени в растително масло.
Вечеря: варено говеждо месо (200 г), две яйца, колбас с растително масло.
Ден 4
Обяд: три варени моркова, едно варено яйце, резен твърдо сирене (15 г).
Вечеря: пресни плодове и зеленчуци.
Ден 5
Закуска: настъргани моркови с лимонов сок.
Обяд: пържена риба и чаша доматен сок.
Вечеря: плодове по избор.
Ден 6
Обяд: варени пилешки гърди в произволно количество.
Вечеря: две яйца и чаша настъргани моркови с масло.
Ден 7
Закуска: чай.
Обяд: варено говеждо месо (200 г) и плодове.
Вечеря: някоя от горните вечери, с изключение на говеждо месо.
До края на първата седмица тялото ще се избави от много излишни неща и най-вече отоци и шлаки, натрупвани там дълго време. По време на диетата е позволено да се пие кафе (или чай) в посочените количества и негазирана минерална вода във всякакви количества. Един и половина до два литра на ден ще е идеално.
Ден 8
Обяд: пилешки гърди в произволно количество и салата от моркови или зеле.
Вечеря: две яйца и чаша настъргани моркови с масло.
Ден 9
Закуска: настъргани моркови с лимонов сок.
Обяд: пържена или варена риба с чаша доматен сок.
Вечеря: плодове.
Ден 10
Обяд: три варени моркови, филийка сирене и едно сурово яйце (или 5 пъдпъдъчи), може и да замените с поширано яйце.
Вечеря: плодове.
Ден 11
Закуска: кафе с крекер.
Обяд: една тиквичка на резени, изпържена в масло.
Вечеря: 2 яйца, парче варено говеждо месо (200 г), зелева салата с растително масло.
Ден 12
Закуска: кафе с крекер.
Обяд: пържена или варена риба с настъргани моркови и масло.
Вечеря: варено говеждо месо (100 г) и чаша кисело мляко.
Ден 13
Обяд: две яйца, варено зеле с масло, чаша доматен сок.
Вечеря: пържена или варена риба
Ден 14
Обяд: пържени тиквички, настъргани моркови.
Вечеря: варено говеждо месо (100) г и пресни зеленчуци.
Менюто на японската диета е много просто, можете да забележите голям брой яйца, риба и зеленчуци в диетата. Основата е проста: минимум въглехидрати, колкото е възможно повече витамини и протеини. Рибните ястия и яйца лесно се усвояват от нашето тяло, те са буквално създадени за диетична храна.
По-добре е да ядете пресни зеленчуци (с изключение на тиквичките), но два пъти седмично можете да си ги позволите във ферментирала форма, което също е много полезно. Подходящи за целта са зеле, ябълки, краставици и домати. Друг плюс на двуседмичната диета е почти пълната липса на готвене, освен най-елементарното приготвяне на яйца, зеленчуци и месо.