Проста рецепта за чудесно и интересно на вкус домашно сирене !
Все по-често сиренето по рафтовете на магазините идва с растителни масла и не толкова ценни подобрители на вкуса. Много по-здравословно и по-евтино е да направите натурално сирене сами, в собствената си кухня. Рецептата е толкова проста, че дори начинаещ готвач може лесно да я приготви: добавете доматен сок към врящото мляко, изчакайте и сиренето ще бъде почти готово!
Домашно сирене с мляко и доматен сок
Съставки:
1 литър прясно мляко
1/2 чаена лъжичка сол
200 милилитра доматен сок
същото количество заквасена сметана
Приготвяне:
Рецептата е елементарна. Изсипете млякото в удобна тенджера и поставете на котлона. Оставете да заври и добавете сол. След половин минута млякото отново ще заври, добавете доматения сок и след това добавете заквасената сметана.
Намалете котлона до среден и оставете включен за 10 минути, като бъркате непрекъснато. Суроватката ще започне да се отделя. Изключете котлона и оставете да престои 10 минути.
Прецедете сместа през гевгир, покрит с марля, така че да отделите суроватката от сиренето. Увийте в марлята и натиснете с тежест отгоре, за да премахнете суроватката напълно. След това приберете прясното сирене в хладилника за 3 часа.
Освен доматен сок можете да добавите всякакви подправки или билки към млякото. Всеки път, когато правите тази рецепта, ще можете да направите сирене с различен вкус!