Ето каква е разликата между бял ориз, киноа и кафяв ориз

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Ето каква е разликата между бял ориз, киноа и кафяв ориз
Ето каква е разликата между бял ориз, киноа и кафяв ориз
11433
Ето каква е разликата между бял ориз, киноа и кафяв ориз
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Във време, когато рафинираните зърна и захар са определени като сравнително нездравословни, много хора търсят други варианти на храни. Широко се препоръчва кафяв ориз и киноа вместо традиционния бял ориз и всички неща като тестени изделия, хляб и зърнени храни.

Но има ли разлика между тези 3 популярни храни? Едната по-добра ли е от останалите? Продължете да четете, за да разберете коя храна трябва да добавите като следваща гарнитура.

Бял ориз: ползи за здравето и хранителни факти

Докато белият ориз е без глутен (подобно на други естествени оризови сортове, включително кафяв ориз), той вероятно е най-малко "здравословният" от трите храни до тук.

Защо? Макар и по-естествен от пшеницата и други зърна, белият ориз се преработва до точка, в която здравословните му качества, зародиш и обвивка (части от растенията) са отстранени. Това прави белия ориз по-малко хранителен и с малко по-висок гликемичния индекс (мярка за това колко храната има тенденция да увеличава кръвната ви захар, като по-високият е по-малко здравословен).

Кафяв ориз

При кафявия ориз (и други естествени видове ориз като див ориз и червен ориз) здравословният зародиш и триците не са напълно отстранени (или олющени). Той предлага повече витамини, минерали и хранителни вещества - като селен, магнезий, витамин Е и витамин В - в сравнение с белия му екземпляр и предлага по-обилен и добър вкус, подобен на ядки.

Освен това кафявият ориз има по-високо съдържание на фибриот белия ориз, което означава, че няма да увеличи кръвната Ви захар толкова много и може да помогне за регулирането на нивата на холестерола и храносмилането.

Може да се зачудите защо някой ще се занимава с премахването на здравия зародиш и триците, или с други думи ще прави от кафяв ориз бял ориз. Отговорът е, че кафявият ориз обикновено се разваля по-бързо от белия ориз, което го прави малко по-скъп и по-труден за съхранение и транспортиране.

Киноа

Произнасяна КИЙН-Уа, тази зърно-подобна храна всъщност е семето на растение от семейството на сладката трева (спанак и манголд – спанаково, листно цвекло са негови роднини). Сред многобройните си претенции за  слава, той е добър  ,свободен от животински протеин , източник, който съдържа всичките 9 основни аминокиселини. Подобно на ориза, той също е без глутен. Киноата също е сравнително ниско в скалата на гликемичния индекс, което означава, че няма много да увеличи кръвната ви захар.

Така че, ако избирате между бял ориз и кафяв ориз, обикновено си заслужава да вземете последния. Изборът между кафяв ориз и киноа в повечето случаи зависи от личните предпочитания, тъй като и двете са сравнително равни, когато става дума за ползи за здравето.

Имайте предвид, че всичките три избора имат високо съдържание на въглехидрати в сравнение със свежите зеленчуци, така че ако се опитвате да живеете с ниско съдържание на въглехидрати, не забравяйте напълно да ги прескочите и вместо това да опитате, например,  карфиол.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft