Всяка година на Възкресение се заричаме за следващия Великден да сварим и боядисаме по-малко яйца и все не изпълняваме това намерение. Увлича ни магията на „шаренето” и презастраховането, че за да стигне, трябва да остане. И след като вече сме спазили ритуала и сме видели кое яйце е „борецът”, и днес имаме няколко счупени, но неизядени яйца, и много повече здрави.
Логичен е въпросът колко от тях може да бъдат изядени, без риск за здравето.
Ако яйцата са твърдо сварени, както обикновено се приготвят за Великден, тогава не е препоръчително да се изяждат повече от три наведнъж. Компромисният вариант е яйцето да се приготвя рохко сварено, така че белтъкът да е коагулирал, плътен, а жълтъкът да остане съвсем течен. В този случай можем да консумираме цялото яйце – и белтък и жълтък.
За да отговорим на въпроса по колко яйца е полезно да се ядат на ден, трябва да кажем най-важния факт, който стана известен, и който сне голямото противоречие в диетологията, простиращо се от пълно "за" до пълно "против" от това кръгло чудо на природата, носещо живота в себе си.
Оказа се, че основните вредности и заплаха за нашето здраве, които са отдавна известни и описани, се получават тогава, когато обработваме термично яйцето – когато то е твърдо сварено, запечено или още по-лошо – пържено. Точно при високотемпературната обработка настъпват необратими изменения в химичния състав, които довеждат до оксидирането и денатурирането на липопротеините в кръвта ни, до образуване на свободни радикали, акролеини и множество други увреждащи клетките ни деривати, водещи до така разпространените и авансиращи все повече в последните години дегенеративни заболявания – съдова склероза, рак и т.н. Всеки може да си направи простия експеримент и да усети разликата от това върху себе си, като например изпие 3-4 сурови жълтъка сутринта. Оставаме си почти гладни, тъй като те мигновено се разграждат и усвояват.
Ако ги изядем твърдо сварени – тогава сме заситени почти до следобед, а нерядко можем да усетим и тежест, сърцебиене, главоболие, дори гадене до повръщане. Затова практическият съвет е : ако консумираме жълтъка на яйцето суров, след щателно измиване на черупката, което елиминира опасността от салмонелоза, за деня можем, според потребностите си, да приемем 6-8 на брой (при спортисти дори и повече), комбиниран в различни рецепти.
Белтъкът на яйцето не се препоръчва в сурово състояние, поради наличието на авидин (своеобразен защитен механизъм на птицата против недоброжелатели), който блокира усвояването на биотина (витамин В7).
Яйцето е една от най-перфектно "сглобените" от природата суперхрани. Едва ли можем да дадем друг пример за храна, която в минимум обем и количество да съдържа максимума от необходимите хранителни вещества за нашето тяло. Отмина времето, в което яйцето и неговият жълтък бяха демонизирани и прокудени от нашата трапеза като опасни или нездравословни. Днес всички знаем и си припомняме как едно време истинските майонези се правеха от сурови жълтъци, истинското тирамису италианците го приготвяха от сурови яйца, а грижовните баби забъркваха шато от същите пресни сурови жълтъци, за да подсилват своите подрастващи питомци. Моят личен съвет е да ползвате яйца от доверени и лично познати на вас малки семейни ферми, в които птиците се отглеждат и хранят естествено на свобода.”
Суровият жълтък или този от много рохките яйца - врели 2- 3 минути, запазва всички полезни съставки и увеличава нивата на добрия холестерол в кръвта. Твърдо свареният обаче не ни е приятел, а враг - той повишава лошия холестерол, а оттам и риска от инфаркт и инсулт.
А сега за количеството.
Имам много пациенти, които преди да дойдат в центъра ни, са яли огромни количества твърдо сварени яйца. Рекордьор е един млад мъж, който разказа, че е ял всеки ден по 25-30 яйца на закуска, за да извайва мускули. Няма как да одобря подобен избор! По Великден бихме могли да си позволим няколко твърдо сварени яйца заради ритуала на боядисването и свързаните с него традиции. През останалото време на годината с полза за здравето ще е приемането на 5- 6 сурови жълтъка седмично, но винаги от щастливи кокошки.
Какво да направим с останалите няколко яйца от празничната трапеза? За Великден в моето семейство традиционно приготвяме специална салата. Смесваме твърдо сварени яйца - от боядисаните, и пресен чесън, нарязани на ситно. Прибавяме сок от лимон и малко зехтин и разбъркваме добре. Освен че е много вкусна, тази комбинация изключва негативния ефект от сварения жълтък чрез богатството на антиоксиданти от пресния чесън.