Наближава Бъдни вечер , а както всички знаем, традицията повелява на трапезата да има омесен обреден хляб - содена питка. Ако досега не сте имали успех със замесването на питката, днес имаме за вас изключително лесна и сполучлива рецепта за питка за Бъдни вечер .
Содена питка за Бъдни вечер
Продукти:
1 ч.ч. кисело мляко (250 мл)
200 мл топла вода
600 гр. пресято брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. бакпулвер
1 равна ч.л. сода бикарбонат
3 с.л. олио
1 яйце
2 щипки чубрица
Приготвяне:
Пресейте хубаво брашното (може и повече от веднъж). Смесете го със солта, содата и бакпулвера, и разбъркайте. Оформете кладенче в средата му.
В кладенчето изсипете киселото мляко, водата, олиото и яйцето. Разбъркайте с вилица и добавете чубрицата.
Замесете меко тесто, като добавяте постепенно от брашното.
Оставете готовото тесто да почине малко, покрито с кърпа, след което пристъпете към оформянето:
Заделете малка топка от тестото за мотивите, които ще оформите върху питката. Останалото тесто оформете на топка и го поставете в подходяща тавичка, намазана с олио и поръсена с брашно. Сплескайте леко питката и я набодете с вилица.
От отделеното тесто оформете мотиви като житен клас, слънце, кръст, грозд, къща или каквото ви диктува фантазията. Пъхнете питката да се пече в предварително загрята умерена фурна 170 градуса за 30 минути.
Щом я извадите, намажете я леко с водичка и покрийте с кърпа, за да се задуши.
Светли и вкусни празници!