Кисело мляко - един от доказано най-полезните продукти на планетата, който се свързва с България. Определено имаме повод за гордост тук, но едва ли се заблуждавате, че закупеното от магазина кисело мляко има всички онези полезни свойства, които се приписват на този ферментирал продукт.
Напитката е известна със своите чудодейни свойства. Бързо извежда токсините от тялото , което е много полезно за махмурлук. Освен това е добро средство за укрепване на имунната система. А за тези, които са на диета, киселото мляко ще бъде истинско спасение. Задоволява глада, като същевременно съдържа минимум калории. А приготвянето му е толкова лесно:
Домашно кисело мляко
Съставки:
Прясно мляко - 1 л
Заквасена сметана - 4 с.л.
Приготвяне:
Прехвърлете млякото в тенджера и оставете да заври на умерен огън. Ако искате киселото ви мляко да е по-плътно, оставете млякото да къкри още 5-10 минути.
Охладете млякото до 37 градуса. Ако температурата е твърде висока, суроватката ще се отдели, което ще развали киселото мляко. Изсипете млякото в буркан.
Добавете заквасена сметана в буркана и разбъркайте добре. Покрийте с хартиена кърпа и закрепете с ластик
Покрийте киселото мляко с топло одеяло и оставете за 5-6 часа. По това време се опитайте да не мърдате бурканите с млякото, то не харесва това.
Отделете 2 ч.ч. кисело мляко, така че следващия път да го добавите към млякото за закваска. Тогава ще се получи много по-вкусно, с лека киселост и по-скоро като традиционния продукт. По-добре е да приемате домашно мляко,а не магазинното, което е пълно с какво ли не.