Брашното обикновено се среща в три основни типа, обозначени с цифри, които показват степента му на обработка.
Въпреки че обикновено го съхраняваме в килера, бялото пшенично брашно трябва да се държи във фризера 48 часа след покупката, за да се унищожат всички възможни яйца на вредители в него. След това брашното се съхранява в чиста, суха и херметически затворена кутия на тъмно и хладно място.
Снимка: WikiHow
Ако оставите такава кутия в хладилника, ще удължите срока му на годност с до две години.
Снимка: Pixabay
Брашно тип 400 остро
Специализираното пшенично брашно тип Т-400 се счита за най-качественото бяло брашно, защото се произвежда от самата сърцевина на зърното. Препоръчва се за приготвяне на тесто за бисквити, кексове и пайове, т.е. за всичко, което включва бакпулвер.
Брашно тип 550 гладко
Брашно тип 550 се използва за приготвяне на бял хляб и различни видове фини млечни сладкиши, сладки, домашна паста и юфка. Брашното Т-550 е богато на нишесте и протеини. Пшеничното брашно е отличен източник на въглехидрати, най-полезният източник на налична енергия в тялото ни.
Брашно тип 850
Брашно тип 850, полубяло, съдържа повече витамини, минерали, протеини и целулозни влакна от бялото брашно, поради което е по-ценно от хранителна стойност и се използва за приготвяне на хляб и сладкиши, затова се нарича още брашно за хляб.