На 29 юни християнският свят почита паметта на двамата апостоли Свети Павел и Свети Петър. По традиция този ден се нарича Петровден и е един от най-тачените празници в годината.
Павел, Павлина и производните празнуват и на следващия ден, когато хората отбелязват неканонично деня на Свети Павел. Именно защото 29 юни е по-познат като имен ден, вероятно не знаете какви са традициите за празника и какво задължително се прави на Петровден за късмет.
Преди да видим какво се прави на Петровден, нека ви попитаме знаете ли кой е Свети Петър и с какво са свързани народните вярвания за този апостол?
Свети Петър е пазителят на Райските порти, светецът, който претегля грехове и добри дела и отрежда на всяка душа мястото ѝ в Рая или в Ада според заслугите и делата ѝ приживе. Според народните вярвания той е изпратил дори собствената си майка в Ада, заради греховете ѝ на земята – толкова бил справедлив и не прощавал. Що се отнася за православния календар Св. Петър е отбелязван като върховен апостол, могъщ и олицетворяващ доброто начало. Именно поради това, макар и Павел, Павлина и производните на тези имена също да празнуват своя имен ден на 29 юни, празникът се казва Петровден, а не Павловден.
За Свети Павел – брат на Свети Петър в народните вярвания е останало преданието, че олицетворявал злото начало, не давал да се работи на деня му и бил лош и сърдит, поради което хората се стремели да не го разгневят, като не работили на полето и в градините, не палели огън и стърнища, не палели дори домашната пещ – на този ден те дори не опичали хляб за трапезата, за да не ги достигнат пожарищата на Свети Павел.
Какво се прави на Петровден – традиции и обичаи
- На Петровден приключват започналите 2 седмици по-рано Петрови пости, поради което домакините приготвяли за трапезата ястия с пилешко месо – характерно и традиционно за празника. Сред традициите за Петровден най-ярко се открояват:
- Носенето на ябълки в църквата, които, след като се осветят, се раздават за здраве. Обичаят бил свързан с вярванията за Рая и Райската градина и бил особено тачен от родителите, които били загубили свое свидно чедо.
- Хапването на ранни ябълки, наречени Петровки, на Петровден е част от традицията – за късмет и за здраве.
- Курбанът за празника, приготвен от най-младото Петровско пиле бил задължителен за всеки дом.
- Празничното ястие, приготвено от бито прясно сирене, изпържено с брашно, което задължително се приготвяло в миналото на Петровден и се поднасяло на трапезата заедно с курбана от пилешко месо, тиквеника, баниците, погачите, които домакините виели за празника. Ястието от сирене се наричало „бял мъж“ и още „кутмач“ и няма аналог при съвременните ястия.
- Традиционни за Петровден в миналото били и люлките, които момите връзвали за празника, хората и песните, народното веселие.
- Момите, които не се били омъжили, не сядали на трапезата, а берели билки – 12 от 12 различни поляни, които скривали под възглавницата си, за да сънуват своя бъдещ избраник.
Част от традициите, обредите и обичаите, свързани с Петровден, които нашите деди са тачели, не са съхранени до днес и са позабравени. Други обаче – като ритуалите за предпазване от градушки и пожари, са познати и днес и изпълнявани в редица краища от страната. Тези древни ритуали са част от народната памет, от корените ни и са за късмет, за здраве и сполука, за пълна къща и ниви, предпазени от градушка, за сита челяд и здрави деца. Честит празник!