Днес, на 6 декември, православната църква отбелязва паметта на Св. Николай Чудотворец .
Счита се, че шаранът е като „слуга“ на светеца, тъй като благодарение на тази риба той успява да запуши дупка в кораб и да спаси моряците.
Съществуват безброй рецепти за шаран. Може да се приготви с ядки, стафиди, ориз, пълнен и т.н.
Много е важно рибата да бъде много прясна и по възможност да е уловена на същия ден. Не е желателно на Никулден да се купува риба без люспи.
Освен рибното ястие, на трапезата се поставят и много други постни ястия. Ето и някои поверия, свързани с Никулден , шарана и късмета на този празник:
През целия ден домакините не вдигат трапезата, оставят я до вечерта, след като гостите си отидат.
Костите от шарана се хвърлят в реката или се изгарят.
Момичетата, които искат скоро да се омъжват, трябва сутринта да отидат на църква. Вечерта танцуват хоро пред младежите и техните родители. Така мъжете си избират булка. Това, разбира се, е стар обичай, изпълняван в миналото.
На Никулден празнуват хората, които носят имената Николай - Никола, Нейчо, Николина, Кольо и производни на тях!