Ето какво ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да раздадете на Архангелова задушница, освен жито и хляб:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Ето какво ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да раздадете на Архангелова задушница, освен жито и хляб:
68052
Снимков материал: pixabay.com
Ето какво ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да раздадете на Архангелова задушница, освен жито и хляб:

В утрешния ден, 5 ноември, ще отбележим последната за годината Голяма задушница , по-известна като  Архангеловата (Рангеловата). Това е ден, в който си спомняме за мъртвите си близки и почитаме паметта им, като спазваме определени ритуали.

Вярващи или невярващи в способността на поповете да осветят храната за мъртвите, на такъв ден всички съвестни близки на починалите посещават техните гробове.

По стара традиция преливат с червено вино, палят свещи и след това „подават” жито и храна за „Бог да прости мъртвите души“ на роднини, съседи и наминали на гроба близки на починалия, а също и на хората по околните гробове. 

Добре е да не се подминават и непознатите – това не е само по християнски, а и завет от времената на „пратениците”, които ще отнесат жеста за утеха на „адресата”. Храна не се оставя върху гроба, защото е за живите – да споменат с добро покойниците, които искаме да бъдат почетени.

Гробът се прелива с червено вино от най-възрастната жена. На свой ред тя трябва да започне от мястото, под което би трябвало да е главата на покойника и да продължи наляво, докато изпълни три кръга по края на „вечния дом“. Православният пали свещ в знак на вярата, че пламъкът напомня за безсмъртието на душата. Прикаждането на гроба с тамян символизира чистата молитва, с цветята по паметника обкичваме добродетелите на починалия. 

На общата поминална трапеза „по закон” има червено вино, варено жито, питки или обреден хляб, месо (пилешко или агнешко), ябълки и други плодове, а през последните столетия са добавени дребни сладки, бонбони и ядива, обичани от непрежалимите ни, защото това също е повод да ги споменаваме често на масата. Щом приседнем, първата хапка се слага на земята, а там се отлива и първата глътка вино от чашата с думите „Бог да прости...” и задължително се споменава името на починалия. 

По несъмнено много стар завет на масата обикновено се оставя празно място – за покойниците, които биха дошли да се нахранят с нас. Понеже тази Голяма задушница е последната за годината, някъде на трапезата поставят седем различни ястия (според любимите на починалия) за да се „получи“ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости.

От незнайни времена по някои райони из България е останал обичай при тези помени съседите да си раздават сол и брашно „за да се разсипят и стопят греховете на умрелите така както брашното и солта”. Още по-странен излежда заветът, съхранен от предците, в някои къщи първо да се дава от приготвеното жито – което наричат „коливо” – на кокошките „за да не умре друг от къщата”.

Нататък става все по-трудно да се прецени докъде свършват остатъците от древните обредни богослужения и кое е преляло в поверията. Някъде смятат, че когато над общите поминални трапези зажужи пеперудка или мушичка, това е душата на покойника. 

Да не забравим!

Понеже Архангел Михаил е архистратегът на Христовото войнство, на Архангелова задушница специално се отдава и вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България, и затова народът ни я нарича Мъжка задушница. 

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft