Неукротимото желание за ядене на тесто и тестени изделия може да сигнализира за липса на определени микроелементи. Какво точно не му достига на организма , когато хлябът стане любим продукт , разказва диетологът.
Ароматни сладкиши, пресен хляб, домашно приготвени пайове и сладкиши от сладкарница - това е гама от кулинарни продукти, направени от брашно. Почти всички тези храни имат висок гликемичен индекс и огромно количество въглехидрати. Но не закачайте веднага етикета „лош продукт“ на хляба.
Хлебен продукт с добър състав и употребата му в нормално количество ще бъде само от полза за вашето тяло.
Ако не можете да се ограничите до парче хляб за закуска и жаждата за брашно се увеличава всеки ден, това може да означава дисбаланс на хранителните вещества в диетата и редица други проблеми, например свързани с:
- липса на бавни въглехидрати;
- инсулинова резистентност;
- дефицит на хром (причинява постоянна умора и изтощение);
- дефицит на азот (необходим за синтеза на протеини);
- проблеми с чревната микрофлора;
- хронично лишаване от сън.
снимка
Shutterstock/Fotodom.ru
Желанието да се изядат няколко сандвича често се провокира от банален глад, липса на въглехидрати и фибри. Мозъкът сигнализира за глад и кара тялото да търси източници на енергия, а брашното е просто източник на бърза енергия, поради което посягате към кифлата в хлебарника.
За да възстановите баланса на веществата в организма, се препоръчва да намалите количеството прости въглехидрати и да добавите към диетата източници на бавни въглехидрати:
- нерафинирани зърнени култури;
- пълнозърнест хляб;
- продукти от пълнозърнесто брашно;
- паста от твърда пшеница;
- бобови растения;
- зеленчуци;
- зеленолистни зеленчуци.
Също толкова важно е диетата да съдържа достатъчно протеини и здравословни мазнини.
Дефицитът на хром поради неадекватна диета също може да причини желание за хляб.
Редица симптоми показват липса на хром:
- бърза уморяемост;
- главоболие и световъртеж;
- проблеми с координацията;
- постоянно усещане за студ;
- нарушения на съня;
- жажда за сладко и брашно.
Богатите на минерали храни ще помогнат за попълване на запасите от хром: банани, ябълки, кайсии, червени чушки, тиквени семки, спанак, цвекло, авокадо, броколи, моркови, риба тон, скариди, сьомга, телешки черен дроб, яйца.
При силно желание за брашно се препоръчва провеждането на цялостен анализ за определяне на нивото на глюкозата, за да се изключи наличието на инсулинова резистентност.
Ако инсулинът е нормален, тогава след хранене нивото на кръвната захар се повишава, а по време на сън и между храненията намалява. Балансът се нарушава поради прекомерната консумация на прости въглехидрати (брашно, сладки, сладкарски изделия), постоянни закуски и "похапвания". При наличие на инсулинова резистентност често има чувство на глад и желание за въглехидрати.
снимка
Shutterstock/Fotodom.ru
Проблемите с чревната микрофлора са друга причина за желанието за тестени храни. Ако в червата живеят повече „лоши“ бактерии, тялото се нуждае от захари и прости въглехидрати. От своя страна „добрите“ бактерии предпочитат фибрите от плодовете и зеленчуците.
Злоупотребата с брашно и нишестени храни допринася за възпроизвеждането на патогенна микрофлора. Колкото повече патогенни бактерии, толкова по-силно е желанието за получаване на бързи въглехидрати. Дисбалансът на микрофлората заплашва с развитието на дисбактериоза, чревни проблеми (подуване на корема, запек или диария, гадене), намален имунитет и, разбира се, постоянно желание да се яде брашно.
Нормализирането на храненето ще помогне за намаляване на броя на "лошите" бактерии и увеличаване на броя на добрите. Добавете зеленчуци и билки, горски плодове, плодове с кори, ферментирали храни (кисело зеле, темпе, тофу) към ежедневната си диета, ограничете приема на захар.
Хроничната липса на сън е пряко свързана с повишен апетит и желание за висококалорични храни. Липсата на сън води до повишаване на нивото на грелин, хормона на глада, което намалява нивото на лептина, хормона на ситостта. Препоръчва се нормализиране на съня, изключване на късните вечери (последното хранене трябва да бъде не по-късно от 3-4 часа преди лягане), ограничаване на консумацията на кофеинови храни и напитки.
Не се опитвайте рязко да се откажете от хляба, преминете към пълноценна диета постепенно. Изберете хляб от пълнозърнесто и безглутеново брашно, без захар, мая, консерванти. Препоръчително е да ядете не повече от две филийки хляб на ден, като се има предвид количеството консумирани въглехидрати.
Джинджифилът и черният пипер помагат за подобряване на храносмилането и намаляват апетита за брашно, така че добавете тези подправки към всякакви ястия.